Правителството представя :"Хората са богатството на България"

Във вторник по обед правителството ще представи програмата си за управление, озаглавена "Хората са богатството на България".

Още на първото заседание на кабинета в края на месец юли премиерът Симеон Сакскобургготски поръча програмата да се изготви до две седмици. Отговорната задача обаче отне на царските министри три месеца.

На официалното представяне на програмата, което ще се състои в Министерския съвет, са поканени депутати, представители на синдикатите и на бизнес-организации, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Дългоочакваното събитие на няколко пъти бе отлагано заради редактиране, скъсяване и удължаване на текста. Програмата е в обем от 195 страници и сме я виждали, обяви днес Юнал Лютфи, депутат от коалиционния партньор на управляващите ДПС.

Последното оправдание на вицепремиерът Николай Василев, който отговаряше за съставянето на програмата, по която ще се управлява в следващите 4 години, бе търсенето на най-подходящия медиен момент за нейното обявяване.

Явно той най-сетне е намерен - вторник е един от трите дни, в които премиерът Сакскобургготски отсъства от страната заради посещението си в Брюксел и не би могъл да отговори на журналистическите въпроси за приоритетите в документа.

Днес следобед стана ясно още, че преди българското общество, което гласува с мнозинство за НДСВ, с програмата на движението е запознат председателят на Европейската комисия Романо Проди. По време на срещата си с Проди в Брюксел Сакскобургготски е представил управленската програма на правителството, съобщи пресдиректорът Цветелина Узунова.

Проди се впечатлил от икономическата част на програмата и обърнал специално внимание на идеята за фондовете за микрокредитиране. Председателят на ЕК я определил като рационална мярка за борба с безработицата и заедно с еврокомисаря Ферхойген запознали българската делегация с инструментите, с които еврокомисията разполага в тази сфера.

Антикорупционните мерки в програмата и предвидените промени в съдебната система също предизвикали одобрението на Европейската комисия. Ден след Брюксел, с тези мерки ще бъдат запознати и българските граждани.

Споделяне

Още от България