Правителството прие бързо законови промени в наказателния процес

Правителството прие бързо законови промени в наказателния процес

Министерският съвет прие в сряда пакета с проектопромени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и в Закона за съдебната власт, чиято цел бе да отговори на критиките на Брюксел от последния мониторингов доклад.

Основните корекции в НПК са свързани с даването на право на полицаите да свидетелстват пред съда, легитимирането на специалните разузнавателни средства (СРС) като годни доказателства и премахването на нормата, която позволяваше на обвиняемите да поискат прекратяване на делата, ако разследването продължи повече от две години.

При делата от значим обществен интерес се предвижда въвеждането на фигурата на "запасен защитник", който да замества титулярния адвокат, когато той не се явява на съдебни заседания без уважителна причина.

Необходимостта от тези промени бе обоснована още с нуждата от ускоряване на наказателните процеси и премахването на пречките пред разследващите власти.

В Закона за съдебната власт се залага изричната норма, че членовете на Висшия съдебен съвет могат да бъдат освобождавани дисциплинарно, при което няма да имат право да се върнат в магистратурата.

В Наказателния кодекс (НК) пък се завишават драстично наказанията за отвличане с поискан подкуп и за продажба на крадени вещи през заложните къщи.

Правосъдният министър Маргарита Попова коментира, че през следващата седмица ще бъде представен пълният пакет от промени в Закона за съдебната власт.

"Тези изменения са извадени пред скоба в подготвяните промени на Закона за съдебната власт, защото би трябвало да се приемат по-бързо", каза тя.

Министърът отбеляза, че промените в НПК и НК също са изготвени по-бързо от предвиденото, за да могат да влязат в сила преди поредната мисия на европейските експерти в България, която трябва да се проведе през януари.

По отношение на промените в Закона за нотариусите Попова каза, че целта е да се постигнат прозрачни имотни сделки. В този нормативен акт основното изменение е, че от 1 януари 2010 години се забранява плащането на ръка в сделките за имоти. Всяка покупко-продажба, за която няма банков документ, ще се счита за невалидна.

"Искаме да се повиши правната култура на гражданите, което ще позволи да се видят реалните цени по сделките. Това е и рутинна мярка срещу имотните измами, ще се подобрят и позициите на банките и така министърът на финансите ще може да договори с тях по-ниски лихви", каза Маргарита Попова и добави, че новите правила няма да оскъпят сделките.

Споделяне

Още по темата

Още от България