Правителството призова ВМЗ-Сопот да не стачкува, за да не пречи на приватизацията

Купувачът на ВМЗ-Сопот ще трябва да покрие всички дългове към работниците, заяви директорът на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов в сряда след среща с представители на синдикатите в завода, министъра на икономиката Делян Добрев и социалния министър Тотю Младенов.

Работниците обаче не се отказаха от намерението си в четвъртък и петък да протестират срещу забавеното изплащане на заплатите им, a министър Тотю Младенов ги предупреди, че е важно да се запази спокойствие, за да не се провали приватизационната процедура.

В момента в завода работят около 3200 души, които не са получили заплатите си за август и два аванса. ВМЗ има договори за поръчки, които обаче не могат да се изпълняват, тъй като от НАП са блокирали сметките на завода за задължения към държавата.

"Оптимизираха се всички срокове по процедурата за приватизация на ВМЗ Сопот и се очаква тя да приключи до 30 ноември", каза министърът на икономиката Делян Добев.

Тримата кандидати за приватизацията на ВЗМ-Сопот - "Емко", "Дунарит" и "Сейдж консултантс“ трябва да подадат в Агенцията за приватизацията документите си за допустимост на 29 октомври, с които ще се провери дали те отговарят на изискванията, заложени в стратегията за продажба на дружеството.

Заради това, че не е голям броят на инвеститорите, агенцията ще скъси срока - до края на ноември, в който ще се очаква подаване на обвързващи оферти.

В края на ноември агенцията ще внесе доклад през министерството на икономиката в Министерския съвет с проект на класиране на участниците. Правителството трябва да го одобри и да даде срок, в който трябва да бъде приключена сделката. В този срок трябва да бъдат погасени всички задължения на дружеството.

Министърът на икономиката от своя страна съобщи, че през последните три-четири месеца на дружеството са били осигурени допълнителни договори.

"Ще се опитаме в рамките на следващите няколко дни да завършим един от договорите, за да може да се поеме ангажимент през следващата седмица да се плати част от задълженията към работниците", каза Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от България