Правителството продаде БТК

След почти година протакане и на косъм от провал, сделката за БТК с купувача "Вива венчърс" все пак бе подписана късно в петък в Агенцията за приватизация. Директорът на Адвент интернешънъл Джоана Джеймс не можа да сдържи вълнението си и изненадващо разцелува шефа на АП и вицепремиера Николай Василев.

Подписите си под приватизационния договор за 65% от телекома сложиха изпълнителният директор на АП Илия Василев и Джоана Джеймс от американския инвестиционен фонд, собственик на фирмата купувач "Вива венчърс".

Сделката се подписа при цена от 230 млн. евро за 65% от капитала. Купувачът се ангажира да увеличи капитала на телекома веднага с 50 млн. евро и да осигури обезпечения по държавните гаранции издадени на БТК за кредити от международни финансови институции (ЕБВР, ЕИБ и Световната банка) на стойност 70 млн.евро. През първите пет години "Вива венчърс" ще инвестира минимум 400 млн. евро, а по своя преценка още 300 млн. евро. Ще бъде проведена и социална програма на стойност 45 млн. евро.

На подписването присъства вицепремиера и министър на транспорта Николай Василев. Принципалът на АП Лидия Шулева липсваше. Николай Василев призна, че в последните два дни по лична заповед на премиера Сакскобургготски той е поел координацията на преговорите с купувача, вместо колежката си Шулева.

Още в ранния следобед стана ясно, че е постигнат компромис между правителството и "Вива венчърс", който доведе до подписване на сделката по-късно същия ден.

Василев обясни, че в последните два дни е преговаряно държавата да получи от БТК още 60 млн. евро - 35 млн. евро от резервите на компанията сега и още 25 млн.евро от дивидента след излизането на официалните финансови резултати на телекома за 2003 г. и тяхното одитиране. Най-вероятно втората сума ще бъде преведена на бюджета през месец април.

Предварителните данни показват, че БТК ще завърши миналата година с чиста печалба от 224 млн.лв. Василев обърна внимание, че 60 млн. евро са над половината от тази сума.

Окончателното споразумение е постигнато днес по обед. Преди това правителствени източници твърдяха, че е много възможно сделката отново да бъде отложена. Василев вече е подписал заповед, с която е наредил превеждането на 35-те млн. евро от резервите на компанията в държавния бюджет.

Въпросът за GSM лиценза - в ръцете на комисията за съобщения

Въпросът с получаването на лиценз за трети GSM оператор остава за решаване от Комисията за регулиране на съобщенията. След подписването шефът на АП Илия Василев заяви, че не новият собственик, а АП ще подаде в комисията документите за получаване на GSM лиценз.

Условието купувачът на БТК да получи и GSM лиценз срещу плащане кеш, но без търг или конкурс, бе включен в параметрите на продажбата, обявени от българското правителство при нейния старт в началото на 2002 г. Това условие бе част и от приватизационната стратегия на БТК, приета от парламента. Като част от офертата си за БТК, "Вива венчърс" включи и плащане кеш на 54 млн.лева за GSM лиценза.

Проблемът обаче се породи от последните поправки в закона за далекосъобщенията, които еднозначно определиха провеждането на конкурс или търг като единствен начин за получаване на лиценз за мобилен оператор. Поправката, промъкнала се между първо и второ четене на текста в парламента и предложена от почти неизвестен депутат от НДСВ, сблъска закона за далекосъобщенията както със стратегията за БТК и обявените от българското правителство условия за продажбата, така и със закона за приватизацията, който допуска фирми в процедура на раздържавяване да получат GSM лиценза без търг или конкурс.

Изпълнителният директор на АП Илия Василев обяви, че според него категорично лиценз трябва да бъде издаден, за да се спази приватизационната процедура за БТК.

Той посочи, че това е най-голямата сделка в българската приватизационна история с общ финансов ефект за над 1.1 млрд.евро. Според него тя е и най-голямата в Източна Европа, осъществена с частни капитали.

Василев каза, че националният интерес при продажбата на БТК е изцяло защитен, тъй като всички основни параметри от първоначалната оферта са подобрени значително.

Вицепремиерът Николай Василев заяви очакването си сделката да доведе до повишаване на кредитния рейтинг на България. Той очаква от частния собственик на БТК да подобри значително положението на компанията.

Джоана Джеймс отвърна, че това ще бъде направено и с влизането ни в ЕС България ще има един модерен телеком, който наистина да отговаря на европейските изисквания.

Ако получи лиценз, БТК пуска трети GSM до 9 месеца

С подписването на сделката "Вива венчърс" плати 20% от цената- 46 млн. евро. Останалите средства ще бъдат преведени в 60 дневен срок и едва след това купувачът ще получи акциите на БТК. Преди това трябва да излезе разрешение на Комисията за защита на конкуренцията и трябва да бъде издаден лиценз за GSM от Комисията за регулиране на съобщенията.

На въпрос за бъдещето на аналоговия мобилен оператор "Мобиком", в който БТК държи 39%, а фирмата на МВР РЕС- 12%, Джеймс отговори, че преди подписването на сделката разговори за неговото бъдеще не са водени. Според нея този въпрос ще се изяснява в бъдещите месеци.

В същото време тя потвърди твърдото намерение на новия собственик да развие трети GSM, като подобри световния рекорд от 9 месеца от началото на работата до влизането на системата в реално действие.

Джеймс допълни, че изпълнителният директор на "Вива венчърс" Уилям Ейлуърд ще поеме ръководството на БТК. Останалите членове на ръководството щели да бъдат обявени в близките седмици.

Пардю: Сделката е сигнал за нови инвестиции от САЩ

Приключването на сделката за БТК ще даде много за положителното развитие на цялата икономическа среда в България, заяви по-рано днес в Плевен посланикът на САЩ у нас Джеймс Пардю. Според него 220 милиона долара инвестиции ще бъдат много силен сигнал за привличането на още американски капитали.

Дипломатът изрази разочарованието на американската страна, че тази приватизационна сделка се бави.

Той каза още, че САЩ следят отблизо приватизацията на БТК. Разочаровани сме, че досега не беше решена тази приватизация.

Той смята, че процедурата за продажбата на БТК от българската държава е била открита, честна и прозрачна. Посланик Пардю припомни, че сделката с американската компания е потвърдена три пъти от съда.

Може би има хора, които не харесват тази инвестиция по различни причини, но по наша оценка сделката отговаря на най-добрия интерес на България и на американската компания, заяви посланик Пардю. Бих желал да има много повече американски инвестиции в България. В момента те не растат с темпото, което очаквах при идването си в страната, каза посланикът на САЩ у нас.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: