Правителството продаде на "Южен поток" 358 дка държавни земи за 13 млн. лв.

Орешарски продължава да твърди, че са замразили работата по проекта, от земеделското министерство го опровергаха

Правителството продаде на "Южен поток" 358 дка държавни земи за 13 млн. лв.

Няколко дни преди оставката на правителството на Пламен Орешарски, което официално спря работата по проекта "Южен поток", държавата е продала 358 декара от горския фонд на проектната компания "Южен Поток България", която строи българския участък на тръбата, съобщи сайтът "Биволъ".

 

Сделката е изповядана на 22 юли при цена от 10 780 270 лв. Това прави средно по 15 евро/кв.м. За сравнение, терените изкупени в същия район, в близост до Паша Дере, от Първа Инвестиционна Банка (ПИБ), през които ще минава сервитут на "Южен Поток", са платени по 207 лв./кв.м, пише "Биволъ".

 

От Министерството на земеделието уточниха за Mediapool, че сделката е станала на цена от 13 195 050 лв. и  48 стотинки. Оценката на имотите е направена от независим оценител. По процедурата за продажба са спазени всички законови изисквания. Продажбата на земите от държавния горски фонд е станала след решение на правителството, каза министърът на земеделието Димитър Греков пред Mediapool.

 

В сряда, след последното заседание на кабинета в оставка, премиерът Пламен Орешарски обяви, че от началото на годината правителството не е взимало никакви решения относно проекта за изграждане на газопровода "Южен поток". Орешарски допълни, че е издал заповед на министъра на икономиката Драгомир Стойнев да не подписва нищо свързано с проекта, по който Европейската комисия предприе наказателна процедура срещу страната заради неспазване на изискванията на третия енергиен пакет и липсата на достъп на друг оператор до бъдещата тръба.

 

Паша Дере е стратегическо място. Заради геоложките характеристики на шелфа това е единственото място на българското крайбрежие, от което могат да излизат на сушата морски газопроводи, посочва "Биволъ".

 

Според изданието всички държавни терени продадени на "Южен Поток" вече са с преотреден статут за газопровод, докато терените на ПИБ все още са със статут на горски фонд.

 

Европейската комисия настоя пред българското правителство работата по проекта "Южен поток" да бъде спряна, докато той бъде приведен в съответствие с европейското законодателство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?