Правителството пуска на концесия летищата в София и Горна Оряховица

Търси се стратегически инвеститор за "БДЖ Товарни превози"

Антон Гинев Сн.БГНЕС

Летищата в София и Горна Оряховица, пристанищният терминал "Русе изток" и фериботният комплекс във Варна ще бъдат пуснати на концесия. Това съобщава заместник-министърът на транспорта Антон Гинев в интервю за в."Стнадрат".

"БДЖ Товарни превози" отново ще се продава като се търси стратегически инвеститор, казва още Гинев. Той беше зам.-министър на транспорта, отговарящ за железниците, и в правителството на Пламен Орешарски, което спря приватизацията на държавното дружество. Сега по думите на Гинев документите за продажбата му са внесени в Агенцията за приватизацията, която трябва да обяви процедурата по продажбата.

Имотни спорове бавят концесията на летище "София"

Отдаването на концесия на "Летище София" беше залегнало още в първия мандат на правителството на Бойко Борисов, като тогава претърпя няколко варианта, но до обявяване на процедура не се стигна.

Стартирането на процедурата за концесиониране на летището се бави заради имотни проблеми, става ясно от думите на Антон Гинев. Става въпрос за "дублираща се собственост между различни държавни предприятия", както и заради реституционни претенции.

Сега Министерството на транспорта се занимава активно с изчистването на тези проблеми по собствеността и с обособяването на тази част от "Летище София", която ще се отдава на концесия, след което процедурата ще бъде обявена, обещава Антон Гинев.

Чужд кандидат за летището в Горна Оряховица

Международна компания е заявила интерес да вземе на концесия летището в Горна Оряховица. "Ще се постараем възможно най-бързо да подготвим обявяването на процедура за това", казва заместник-министърът на транспорта.

Първият кабинет на ГЕРБ пусна на концесия гражданското летище в Горна Оряховица, но нито един кандидат не подаде оферта въпреки трикратно удължаване на сроковете и по тази причина в края на 2012 г. процедурата беше прекратена.

На 3 април 2013 г. в Министерство на транспорта, информационните технологии е получено писмо от Даниел Димов, представящ се като собственик на "Авиокомпания Балканиан Еъруейз" ООД, с което заявява интерес за концесия летището в Горна Оряховица, се казва в отговор на транспортното министерство до Mediapool.

Даниел Димов е роден в Пловдив, но от години живее в Париж, където семейството му развива строителен бизнес. "Авиокомпания Балканиан Еъруейз" е регистрирана в Пловдив и разполага с 4 самолета - Embraer Phenom 100, Cessna Citation, Learjet 60, Diamond DA42 TwinStar. Плановете на Димов бяха компанията му да предлага чартърни полети по предварителна заявка, като маршрутът и разписанието се определят от клиента. Той планираше още на летището да бъде направен технически център и за частни самолети.

Концесията на пристанище "Русе-изток" и на фериботния комплекс във Варна

Скоро ще бъде обявена процедурата за концесионирането на пристанищния терминал "Русе изток", съобщава Антон Гинев. Това е залегнало и правителствената програма. .

Предстои да бъде отдаден на концесия и фериботният комплекс във Варна. За целта транспортното министерство планира в най-скоро време цялата собственост на комплекса да премине към държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". В момента тя е разпокъсана между държавното предприятие, Националната компания "Железопътна инфраструктура" и БДЖ. Така като цялостен комплекс ДП "Пристанищна инфраструктура" ще отдаде на концесия фериботния комплекс във Варна, казва Гинев.

По думите му смесената собственост на съоръжението е спирала инвестициите, поради което фериботният комплекс е в тежко техническо състояние. Той е уникален и е врата на България към източните пазари, казва Гинев.

Пак се търси купувач за "БДЖ – Товарни превози"

За "БДЖ – Товарни превози" се търси стратегически инвеститор. Решението е пратено в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и се очаква тя да обяви процедурата, казва зам.-министърът на транспорта.

Той няма информация да се е появил купувач от Казахстан за дружеството. "Но знаете, че руснаците имат амбиция към приватизацията на гръцките железници, така че в геостратегически план вероятно имат някакви по-широки идеи", казва Гинев.

Транспортното министерство обсъжда възможността за предоставяне на концесия на част от пътническите жп линии, които обслужват индустриални предприятия и мини. Тъй като БДЖ не може да си събере парите от товародателите, а пътническия трафик там е пренебрежимо малък е по-добре да се дадат на концесия, става ясно от думите на Гинев.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?