Още 8 млн. лв. за центъра на Варна

Правителството раздаде извънредно 45 млн. лв.

За "военното НДК" отиват 10.7 млн. лв., за "Лудогорец Арена" – 2 млн. лв.

Правителството раздаде извънредно 45 млн. лв.

Правителството раздаде над 45 млн. лв. с формалното обяснение, че през януари бюджетът е отчел излишък от 69.1 млн. лв. заради подобрена събираемост на ДДС.

Средствата се отпускат на фона на планираната дупка в бюджета от 2.5 млрд. лв., в навечерието на тегленето на нови външни заеми в рамките на 16 млрд. лв. през следващите три години и предстоящите местни избори наесен.

Голяма част от отпуснатите 45 млн. лв. са насочени именно към общини, като не е посочен кои точно ще получат средствата. Повече от половината от парите отиват за покриване на ДДС разходи на общините по селската програма.

Останалата част са за довършването на т.нар."военно НДК" в София, залата "Лудогорец Арена" в Разград, както и за общините Долна баня и Варна, които се управляват от кметове на ГЕРБ. Това става ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

Над половината от парите за ДФ "Земеделие"

Повече от половината от средствата – 24 млн. лв. отиват по бюджета на Държавен фонд "Земеделие". Те ще се използват за финансиране на разходи за ДДС по одобрени за подпомагане проекти на общини по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

За довършване на "военното НДК" – 10.7 млн. лв.

По бюджета на Министерството на правосъдието се превеждат допълнително 10.7 млн. лв. Те ще бъдат използвани за преустройство на сградата на бул. "Скобелев" 23 в София, известна като "военното НДК" за нуждите на Софийски районен съд и на Софийска районна прокуратура.

Още 8 млн. лв. за центъра на Варна

След като получи 9.5 млн. лв. за ремонта на централната градска част по оперативна програма "Регионално развитие", сега към община Варна се насочват допълнително 8 млн. лв. отново за ремонти в същата част, но този път от правителството.

Средствата се отпускат за рехабилитация на бул. "Княз Борис I". Това е търговската улица на Варна, където са разположени магазините на известни марки.

В същото време варненски сайтове и граждани на Варна се оплакват от некачествения ремонт на центъра с европейски пари и непрекъснатата подмяна на здрави плочки по тротоарите.

За "Лудогорец Арена" – 2 млн. лв.

Правителството отпуска и 2 млн. лв. за довършването на стадион "Лудогорец Арена" в Разград. С парите трябва да бъде изградена инфраструктура на сектор "Б", е посочено в съобщението.

Така парите за стадиона на футболния ни шампион надхвърлиха 6 млн. лв. Първо в началото на 2014 г. правителството на Пламен Орешарски отпусна 3 млн. лв. за от публичната инвестицонна програма "Растеж и развитие на регионите", която беше премахната от правителството на Бойко Борисов. В края на миналата година и община Разград даде още 1 млн. лв. за довършване на съоръжението поне по думите на кмета Денчо Бояджиев.

За община Долна баня – 480 000 лв.

Кабинетът ще преведе допълнително и 480 000 лв. по бюджета на община Долна баня. Средствата са за купуване на оборудване на сграда, предназначена за хора с умствени увреждания и деменция, е посочено в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?