Правителството раздаде за последно преди Нова година

Пламен Орешарски пусна само 7 млн. лв.

Правителството раздаде за последно преди Нова година

Правителството развърза сравнително скромно държавната торба преди Коледа и в събота, на последното си за годината заседание, раздаде само 7 млн. лв. останали му от икономии. Така успя да се вмести в заложения дефицит от 2%, както обяви премиерът Пламен Орешарски.

Националната разузнавателна служба (НРС), пенсионерите, пътноподдържащите фирми и общините Септември и Перник получиха допълнителна финансова инжекция преди Коледните празници. Във вторник на неприсъствено заседание кабинетът отпусна други 23 млн. лв., като над половината от сумата отиде за социално слаби.

Харчовете изглеждат пестеливи на фона на други последни "раздавания", главно преди избори. Така например правителството на ГЕРБ раздаде ударно над 311 млн. лв. на предпоследното си заседание преди да напусне властта.

 

Подобна беше и практиката на тройната коалиция с подписването на десетки необезпечени договори.

 

Изпълнено обещание към пенсионерите

 

Правителството изпълни обещанието пенсионерите да плащат потребителска такса от 1 лв. за посещение при личния си лекар или при зъболекар.

 

В момента пенсионерите плащат потребителска такса от 2.90 лв., като разликата ще бъде поета от държавния бюджет.

В правителственото съобщение не е посочено колко ще струва това на бюджета през следващата година.

 

Предсрочно плащане от 3 млн. лв. за пътните фирми

 

Правителството разплати предсрочно зимното поддържане на пътищата за ноември с 3 млн. лв.

Обикновено зимното поддържане на пътищата за ноември се плаща през януари. Този път е направено по-рано заради спестени средства от други дейности на пътната агенция, обясниха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Бюджетът за зимно поддържане на пътищата за сезон 2013/ 2014 г. беше увеличен с 10 млн. лв. и достигна 60 млн. лв. Причината според АПИ за това са въведените нови магистрални и пътни участъци, с което е увеличена мрежата за поддържане.

Каква част от средствата са били изразходвани ще стане ясно през април. Обикновено икономисаните пари отиват за ремонт на пътища.

За общините Перник и Септември - над 3.2 млн. лв.

Общините в тежко финансово състояние Перник и Септември получиха допълнителна финансова помощ от над 3.2 млн. лв.

По-голямата част от средствата – 2.48 млн. лв. отиват за община Септември. С тях ще се покриват просрочени задължения на общината към хората и бизнеса. Това ще ѝ даде възможност да довърши започнати проекти по европейските фондове, които са от съществено значение за развитието на региона. Средствата ще се осигурят за сметка на икономии на разходите и трансферите по републиканския бюджет за 2013 г.

Община Перник получава допълнително 869 хил. лв. Втори мандат кмет е Росица Янакиева от БСП. Средствата са за финансиране на изпълнените, но неразплатени разходи за възстановяване на опожарения драматичен театър "Боян Дановски". Те се осигуряват чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет.

Допълнителни 700 000 лв. за разузнаването

 

Националната разузнавателна служба (НРС) получи допълнително 700 000 лв. за тази година с решение на правителството.

 

Средствата са за изплащане на дължими обезщетения при освобождаване от военна служба, както и за неотложни разходи за обезпечаване дейността на НРС.

 

Допълнителните пари са за сметка на икономии на разходите и трансферите по републиканския бюджет.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?