Правителството реши най-скъпата държавна поръчка да стане без конкурс

Аню Ангелов получи мандат да води преговори за нови изтребители

Правителството реши най-скъпата държавна поръчка да стане без конкурс

Правителството даде на военния министър Аню Ангелов мандат да води преговори за закупуването на многоцелеви изтребители и така най-скъпата държавна сделка ще бъде решена в края на мандата на управляващите без конкурс, при много неизвестни около процедурата, но с почти предизвестен резултат.

 

"До 1 март трябва да докладвам на Министерски съвет за резултатите от преговорите", заяви Аню Ангелов в сряда.

 

Той обясни, че военното министерство ще води преговори с редица страни, сред които и Германия, САЩ, Португалия, Италия, Швеция, Израел.

 

"Няма да се обявява конкурс с оглед на това да се запази възможността да се купят машини втора ръка. Няма значение кое правителство ще вземе решението, важно е то да е информирано на базата на много подробен анализ", посочи още Ангелов.

 

За да бъде подписан договорът, той ще трябва да бъде одобрен и от парламента, тъй като ще е над 100 млн. лева. Според разчетите на МО той трябва да се движи около 400 млн. долара, които ще се плащат от следващите правителства.

 

По неофициална информация най-вероятен е вариантът да се купят девет стари изтребителя Ф 16 от Португалия, които са около 30-годишни.

 

Заместник-командирът на Военновъздушните сили Румен Радев, който проучва под ръководството на Аню Ангелов проекта, съобщи, че внимателно са разгледани всички оферти, като най-близо до нашите нужди и възможности са нови изтребители "Грипен" и стари изтребители Ф 16 от Португалия или стари "Еврофайтър" от Италия.

 

В интервю за в. "Преса" той уточни, че в ценовите предложения на "Грипен и "Еврофайтър" са включени основно самолети без въоръжение, с минимално оборудване. Пакетът за Ф 16 съдържа освен девет самолета с отремонтирани двигатели и всичко необходимо за използване на машините.

 

Ангелов обясни още миналата година, че купуването на изтребител ще е "по-скоро с политическо решение, отколкото с конкурс".

 

Европейската комисия изпрати по-рано тази година писма до България, Румъния и Чехия, в които изразява безпокойство, че е възможно сключване на договори за покупка на военни самолети, без да бъдат проведени търгове. ЕК обяви, че процедурата за покупка трябва да бъде отворена, за да се предотврати дискриминация на компаниите от държави членки. Задачата се движи от работна група в Министерството на отбраната, която пряко се следи от министъра.

 

Проектът за закупуването на изтребители премина през няколко етапа по време на управлението на ГЕРБ, включително и с опцията да остане за следващото правителство.

 

Военният министър Аню Ангелов е изключително чувствителен на темата и наскоро, визирайки медийна публикация, се обърна към журналист с думите: "Гледайте вие да не катастрофирате, многоцелеви изтребител няма да катастрофира".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?