Правителството с амбиция да обнови 42 000 жилищни сгради

Санирането продължава със съфинансиране на гражданите

сн. Архив

Правителството има амбиция да обнови близо 42 000 жилищни сгради в следващите 25 години. За сравнение до момента са санирани около 1000 сгради в цялата страна за две години. Това става ясно от изказване на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова при представянето на новата жилищна стратегия до 2030 г. в Габрово, разпространено от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Националната програмата за обновяване на жилищата у нас ще продължи, но със съфинансиране от собствениците при обновителните дейности, казва още Крумова. Според нея "така ще се повиши ангажираността на гражданите към поддръжката на сградния фонд".

В прессъобщението не е посочено какъв процент самоучастие се предвижда. Неотдавна регионалното министерство разпространи социологическо проучване, според което близо една пета могат да финансират до 25% от разходите, а всеки десети може да задели между 26 и 50%. В цифрово изражение около 30 на сто отговарят, че могат да дадат до 2000 лв.

Дългосрочен хоризонт от поне 25 години, включване на възобновяеми енергийни източници и адекватен мониторингов механизъм са сред приоритетите при продължаването на националната програма за саниране, казва още Крумова.

Постигането на устойчив жилищен сектор е стратегическата цел на изготвяната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството нова жилищна стратегия до 2030 г., която предстои да бъде публично обсъдена през май, се казва в съобщението. Документът все още не е публикуван, въпреки че обещанието беше това да стане до края на миналата година.

Стратегията предвижда да бъде изготвена техническа паспортизация на всички сгради в страната. По този начин ще бъде ясно състоянието на жилищния фонд и какви бъдещи мерки е необходимо да се предприемат.

Приоритизиране на инвестирането на публичните средства, данъчни промени, създаване на фонд с устойчиви и предвидими източници за подпомагане на гражданите и общините, както и изграждане на информационна система с данни за жилищата в България са сред предвидените в стратегията приоритети, е посочено в съобщението.

"Предвиждат се и механизми за подпомагане на уязвимите социални групи и осигуряване на повече финансово достъпни жилища", казва още Малина Крумова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес