Заради кризата в Сирия

Правителството се готви за бежанска вълна, тероризъм и икономически последствия

Остава висока вероятността за военна операция

Снимка: БГНЕС

Хуманитарна криза при бежанска вълна, терористична атака, икономически последствия и повишаване на престъпленията. Това са рисковете пред България заради кризата в Сирия според Съвета за сигурност към Министерския съвет, който в петък обсъди ситуацията.

Според българските анализи остава висока вероятността за провеждане на военна операция, но към момента не са били отправени искания за българско участие.

 

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев заяви, че е бил одобрен план за действие с 11 мерки, като според оценките на правителството най-сериозен е рискът от хуманитарна криза при евентуална бежанска вълна.

 

Заради това ще бъде засилено наблюдението на границата и ще бъдат предприети мерки за настаняването на бежанци и оказване на помощ. Ще бъде създаден оперативен щаб в МВР и щабове в Елхово и Хасково.

 

Обсъдена е и евентуална заплаха от терористично нападение, като според Йовчев към момента България не разполага с данни за пряка терористична заплаха, но заради променената обстановка в Близкия изток се актуализира националният план за противодействие на тероризма.

106 нелегални задържани на българо-турската граница само за денонощие

Сто и шест нелегални имигранти са задържани през последното денонощие от гранични полицаи на българо-турската "зелена" граница, съобщиха от МВР.

От тях 55 са мъже, 15 жени и 36 деца. Изяснено е, че 79 са от Сирия, 13 от Сомалия, осем от Мали и шестима от Иран.

Пълнолетните лица са настанени в помещения за временно настаняване на задържани лица в Елхово, а майките и децата са в специалните за това помещения.

Още

Обсъдени са и икономически и финансови рискове, като според Йовчев може да се очаква негативно влияние, но няма да е в степен, в която да бъде застрашена националната сигурност.

 

"Обсъдени са възможностите от възникване на социални рискове, свързани с повишаване на криминогенната обстановка вследствие на бежанска вълна, други социални проблеми. Но това също са рискове с ниска степен на вероятност към момента", каза Йовчев.

 

Вероятността за военна операция остава висока

 

Военният министър Ангел Найденов от своя страна заяви, че остава висока вероятността за провеждане на военна операция, но до момента към България няма отправено искане за участие и съответно няма отправено запитване за параметрите на евентуално българско военно участие.

 

Преди ден той посочи, че не притежаваме способности за непосредствено участие в преки бойни действия.

 

"Остава висока вероятността за провеждане на военна операция. Въпрос на допълнителни решения е какви биха били параметрите на тази операция, нейната продължителност и при участието на какви сили и средства", отбеляза министърът.

 

Той отбеляза още, че на заседанието на Съвета по сигурността, доколкото няма искане по отношение на България за участие във военна операция, не е било обсъждано подобно военно решение или параметри на българско участие.

 

САЩ обявиха, че силите на президента Башар Асад стоят зад атаката с химическо оръжие в Сирия, но ООН все още не е излязла с резултати от разследването си на място. Западът все още няма официално решение за военна намеса, но според различни информации е възможен бърз военен удар с ограничен мащаб без да има за цел да свали режима.

 

Вигенин: Надяваме се с наше участие да няма нова химическа атака

 

Външният министър Кристиан Вигенин заяви от своя страна, че употребата на химическо оръжие "не може да бъде оставен без последствия и се надяваме и с наше участие международната общност да направи необходимото такава повторна употреба на оръжие за масово унищожение да няма".

 

Той съобщи, че се очакват резултатите от разследващия екип на ООН, който приключва работа утре.

 

Според България трябва да бъдат положени допълнителни усилия да бъде постигнато съгласие в рамките на Съвета за сигурност на ООН по следващите стъпки за решаване на кризата в Сирия.

 

Министърът призова от името на външно министерство българите да не пътуват към Сирия и региона като цяло.

 

От наша страна е осъществена предварителна подготовка за евентуална евакуация на българи от региона, ако ескалацията на конфликта продължи и се прецени, че са застрашени животът и здравето на българите. Предприемаме необходимите стъпки за повишаване на сигурността на българските посолства и консулства в региона и на служителите в тях, каза Вигенин.

 

Съветът за сигурност към Министерския съвет е съвещателен орган и няма практика заседанията му да се обявяват публично, нито да бъдат съпътствани с изявления.

Споделяне

Още по темата

Още от България