Правителството се готви за "възможно най-тежкото развитие" на епидемията

Цената на пътеката за лечение на коронавирус се удвоява и става 1200 лева

Правителството се готви за "възможно най-тежкото развитие" на епидемията

Премиерът Бойко Борисов обяви в петък, че правителството се готви за "възможно най-тежкото развитие на ситуацията с коронавируса", а НЗОК и Лекарският съюз се договориха цената на пътеката за лечение на пациенти с Covid-19 да бъде удвоена от сегашните 618 лева на 1200 лева. Решението идва на фона на стабилно увеличение на новозаразените с по над 100 нови случая дневно в последните 10 дни и ръст на хората в болница и заразения медицински персонал.

"Засилваме готовността на болниците за лечение на коронавирус. Трябва да свикнем да живеем с новата болест и да сме подготвени за възможно най-тежкото развитие на ситуацията", заяви в петък премиерът Бойко Борисов на среща на Националния оперативен щаб, цитиран от правителствения пресцентър. Подробности за въпросния сценарий и подготовката не се съобщават, но правителството продължава да следва засега стратегията си без налагане на нови по-строги противоепидемични мерки. Вместо това твърди, че залага на по-засилен контрол над съществуващите и тече подготовка на болниците да приемат по-голям брой хора.

На срещата здравният министър Кирил Ананиев е информирал премиера за предстоящото увеличение на цената на на пътеката за лечение на коронавирус, както и за други промени, свързани с лечението.

Премиерът разпореди на здравния министър и на щаба да продължат изключително внимателно да следят и анализират данните на заболеваемостта у нас "с цел възможно най-добра реакция на здравната ни система за опазване на здравето и живота на българските граждани".

Пътеката за лечение на коронавирус става 1200 лв.

Цената на клиничната пътека, по която се лекува коронавирус, ще бъде увеличена двойно от сегашните 618 лева на 1200 лева от 1 август, съобщи междувременно председателят на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Жени Начева след среща с представители на Българския лекарски съюз.

До повишаването на клиничната пътека, по която се лекува коронавирус, се стигна след настояване от страна на болниците, които твърдят, че сега тя е силно подценена и не покрива разходите им. По пътеката, която струва 618 лева се лекуват леките и средно тежките случаи, докато за по-тежките се ползват клинични процедури и по тях на болниците може да бъде платено по 2000-3000 и дори повече за лечението на един пациент.

Освен повишаването на пътеката за лечение на коронавирус, се обмисля ръст и в цените на други пътеки. Както и НЗОК да плаща PCR теста при планов прием на пациенти в болница, за да не искат лечебните заведения пари от пациентите.

За новите разходи, свързани с лечението на коронавируса, НЗОК ще използва 40 млн. лева от резерва си.

НЗОК и лекарския съюз са обсъдили и нов механизъм за отчитане, така че болниците да си получават парите от касата по-бързо, а не с месец закъснение.

Друга договорена промяна е, че пътеката за раждане ще бъде разделена и вече за нормално раждане НЗОК ще плаща 1100 лв., а за секцио ще продължи да плаща 960 лв. 

Нови 161 случая на денонощие, няма починали

Същевременно в петък бяха отчетени нови 161 случая на коронавирус за денонощие. Общият брой на установените вече е 5315. Активните случаи 2281. Оздравелите са 2802, като за последното денонощие се отчитат 80 нови възстановени. Заразените медицински лица са 424, като за последното денонощие има 6 случая: на 1 лекар, 3 - при медицински сестри и 2 - при санитари.

За изминалите 24 часа няма починали. Така броят им засега се запазва на 232. В болници са приети 443 души. В интензивни отделения са 31 пациенти.

През изтеклото денонощие са направени 3155 теста. Отново най-много случаи са установени в София – 49. Във Велико Търново и Варна има по 15 новооткрити заразени. Засега не е ясно дали в Търново е открито ново огнище. В последните дни там случаите бяха под 10.

13 са новите случаи в Софийска област, 12 в Кюстендил, 8 в Пловдив и Бургас, по 6 в Пазарджик, Сливен и Смолян, 5 в Бургас, 4 в Стара Загора. В Кърджали, Ловеч, Монтана, Плевен, Разград, и Шумен има по два случая. В

Перник и Хасково – по 1. Няма нови заразени във Видин, Враца, Габрово, Добрич, Русе, Силистра, Търговище и Ямбол.

Споделяне

Още по темата

Още от България