Правителството се обяснява за "предпазната клауза" на ЕС

Ден след като България приключи техническата част от преговорите с ЕС, официални румънски коментари са на път да предизвикат нова конфликтна точка в евроинтеграционния процес на София. Става дума за предпазната клауза, наложена от Европейския съюз на България, за която у нас не се знаеше нищо, преди да бъде обявена при приключването на преговорите.

Изостаналата със 7 незатворени преговорни глави Румъния изрази изненада от клаузата, която дава възможност на ЕС да забави с една година присъединяването на България, ако София не е готова. Темата бе и сред основните въпроси на българските медии към представителите на кабинета по повод приключването на преговорите.

ЕС ни контролира по-строго заради БСП

Шансовете на БСП да спечели властта в България догодина е една от причините ЕС да ни наложи предпазната клауза, обясни правителственият говорител Димитър Цонев. На редовния си брифинг той посочи предстоящите парламентарни избори като мотив за по-строг контрол, който да даде гаранции на ЕС, че което и да е следващото правителство, то ще спазва постигнатите договорености.

още

АФП цитира румънският външен министър Мирча Джеоана, който уверил, че Букурещ няма да приеме подобна клауза набързо, както според него са направили българите. Според нас тази предпазна клауза представлява значително отклонение от клаузите, които бяха приети от първите 10 страни, посочи румънският външен министър.

Клаузата допуска по препоръка на Европейската комисия ЕС да отложи членството на България най-много с година, до януари 2008 г., ако съществува сериозен риск страната да не е "очевидно готова". Ако 25-те вземат такова решение, то трябва да е с единодушие.

Въпреки че гаранционни клаузи имаше и за десетте страни, които се присъединиха към Европейския съюз на 1 май, възможността за отлагане с една година на членството, която бе приета от България, е новост, обяснява европейски източник пред АФП.

Джеоана все пак признал, че и Румъния вероятно ще трябва да приеме тази клауза, но обещал "много напрегнати преговори", преди да го направи.

Още преди изявленията на Джеоана еврокомисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген даде да се разбере, че клаузата ще бъде приложена и за Румъния. Въвеждането на такава гаранция означава да се сведат до минимум рисковете от присъединяване при обстоятелства, когато една страна не е очевидно готова в няколко важни области. Следователно това е в интерес и на ЕС, и на въпросната страна, обясни Ферхойген, който се надява преговорите с Румъния да завършат преди края на неговия мандат на 30 октомври.

Ферхойген подчерта, че предпазните клаузи, първоначално предвидени за 10-те нови членки на ЕС, не се е наложило да бъдат приложени. Те са давали най-вече предимството да се предостави "достатъчно средство за натиск" върху кандидатите за присъединяване, за да продължат те подготовката си. В деня, когато бе обявен края на преговорите с България, говорителят на еврокомисаря определи предпазната клауза като "възпиращ ядрен бутон" и изрази увереност, че той няма да се задейства.

Правителството няма да допусне България да бъде третирана по-различно от другите присъединяващи се страни, коментира в София вицепремиерът Пламен Панайотов, който отговаря за евроинтеграцията.

Той обаче даде да се разбере, че ако България не изпълнява поетите в хода на преговорите ангажименти, сама ще възпрепятства членството си в ЕС от 1 януари 2007 година. Коментарът на Панайотов бе във връзка с въпроса означава ли предпазната клауза край на всички надежди за евентуална отсрочка на затварянето на 3-ти и 4-ти блок в АЕЦ "Козлодуй" през 2006 година.

Вицепремиерът добави, че сега най-важно за България е да представи как реално е изпълнила или изпълнява поетите ангажименти в преговорния процес. По този повод, до края на юли Европейската комисия ще направи 25 проверки на място в България по различни договорености от преговорните позиции. Резултатите ще се включат в редовния доклад на комисията за напредъка на България, от който зависи решението на Европейския съюз за кога да насрочи датата за сключването на договора за нашето присъединяване към ЕС. Целта на българското правителство е това да стане през първата третина на 2005 г., за да има достатъчно време за ратификацията на договора от всички 25 страни членки на съюза преди 1 януари 2007-ма.

По думите на Панайотов, предпазната клауза ще изиграе дисциплиниращ ефект, за да може България на практика да докаже, че е надежден партньор и изпълнява задълженията си.

Още преди два месеца евроминистърът и главен преговарящ Меглена Кунева призна, че спрямо България и Румъния Брюксел ще упражнява по-строг контрол за подготовката на двете държави за членство, макар и по същите критерии, прилагани за първите десет. Една от причините е, че част от страните, които влязоха в ЕС на 1 май т.г., в периода между подписването на присъединителните договори и влизането си в съюза забавиха темпото на реформите, обясни Кунева.

Допълнително притеснение за Европейския съюз е, че България и Румъния са доста по-изостанали в съдебните, административните и дори икономическите реформи в сравнение с нивото, на което бяха по-голямата част от първите 10 при приключването на преговорите с тях.

Преди месец цитирани от Би Би Си дипломати заявиха в Брюксел, че въвеждането на по-стриктен мониторинг развързва ръцете на Ирландия, чието председателство на ЕС приключва в края на юни, да завърши преговорите с България, като в същото време облекчи притесненията на други европейски правителства за реалната готовност на страната за членство.

Новият механизъм удовлетворява и Холандия, която приема председателството на 1 юли, тъй като тя настояваше за строги санкции спрямо всички кандидати, които не изпълняват поетите ангажименти.

Би Би Си коментира, че въведената възможност за отлагане на членството е сигнал за различен подход на ЕС при бъдещото разширяване с Хърватия и Турция.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?