Правителството се обяви срещу скриването на бивши сътрудници на ДС

МВР призова бързо да се излъчи новият състав на Комисията за досиетата

Сн. БГНЕС

Правителството се обявява срещу опита да бъдат скрити част от агентите на бившата Държавна сигурност. Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание от тази седмица, публикувана в петък.

Правителството и МВР са страни по делото в Конституционния съд, в което трябва да бъде решено дали агентите на бившата Държавна сигурност, чиито досиета са унищожени или в тях не се съдържат агентурни донесения, трябва да бъдат публично обявявани, както е заложено в Закона за досиетата.

Позициите на Министерския съвет и МВР са в защита на закона, като заместник-вътрешният министър Веселин Вучков призовава и другите институции, които са страни по делото - Комисията по досиетата, Народното събрание, Върховния административен съд, Върховна касационна прокуратура, МВР, президента и Българския Хелзинкски комитет - да защитят разкриването на цялата истина за ДС.

"Важно е да се изрази една воля, защото това не е просто юридически спор. Това показва едно отношение към най-близкото ни минало", посочва Вучков.

В началото на февруари КС допусна за разглеждане искане за установяване на противоконституционност на чл. 25 , т. 3 от закона, с който се обявяват т. нар. картотекирани сътрудници, за които съществуват само картони в картотеките на ДС, а също така и агенти, в чиито дела има сведения единствено от кадрови служители на ДС.

Според този член наличието на документи от ръководилия щатен или нещатен служител, както и наличие на данни за дадено лице в справочните масиви (регистрационни дневници и картотеки), протоколи за унищожаване или други информационни носители, въпреки че не изхождат от лицето, са достатъчни, за обявяване на неговата принадлежност към ДС.

КС е сезиран от състав на Върховния административен съд (ВАС), който е заседавал по дело, заведено от Стоян Сталев срещу решението на Комисията по досиетата, с което той беше огласен в списъка на агентите сред дипломатите през декември 2010 г. Аргументът на ВАС да иска произнасяне бил, че КС е провъзгласил сходен текст за противоконституционен със свое решение от 1997 г.

По-рано тази седмица от Синята коалиция призоваха властите да подкрепят закона. Според "сините" атакуваният текст от действащия закон включва много повече изисквания, за да бъде разсекретено определено досие, отколкото разпоредбата от предходния закон, която е била обявена за противоконституционна.

"Категоричното ни становище и на нас като вътрешно министерство е, че действащият чл. 25, т. 3 от Закона за досиетата не противоречи на българската Конституция и преследва едни справедливи, общозначими граждански цели. Аз не вярвам, че Конституционният съд ще обяви за противоречащ на Конституцията този текст – чл. 25, т 3. от Закона за досиетата, защото, позовавайки се на едно дело от 1997 г., то е абсолютно несъотносимо към действащата разпоредба на Закона за досиетата, който в момента функционира. Малко необяснима е тази идея изобщо да се атакува един от текстовете на сега действащия Закон за досиетата, доколкото през последните пет години дейността на тази Комисия по досиетата, мисля, че постигна изключително положителен ефект за гражданското общество и за неговата зрялост, особено по отношение на изсветляване на истината за близкото минало", коментира още Вучков.

Зам.-вътрешният министър призовава по най-бързия начин да бъде излъчен новият състав на комисията.

"Нейният мандат изтича в началото на месец април, на 5 април, петгодишният срок, и трябва своевременно, може би до началото на месец март, съответните институции, разбира се по предвидения в Закона за досиетата ред, да излъчат новия състав на комисията, така че да не се допуска нито за миг прекъсване на дейността на нейната работа, тоест, да се избира новият състав, след като е изтекъл мандатът на предишния състав на комисията", казва Вучков.

Според Закона за досиетата комисията се състои от девет членове, които се избират от Народното събрание за срок от пет години по предложение на парламентарните групи. Членовете на комисията могат да бъдат преизбрани само за още един мандат. При определяне на състава на комисията никоя от представените в Народното събрание политически партии и коалиции не може да има мнозинство.

Външният министър Николай Младенов също подкрепя позицията на Вучков.

"Всеки опит да се отклони от съдебната практика в момента по този въпрос ще създаде съмнение относно причините, по които се прави такава промяна в съдебната практика, и в Конституционния съд. Аз съм сигурен, че това е част от един опит да се обърне тенденция в българското общество, която двадесет години по-късно вече е ясна и категорична – на раздяла с това минало, което продължава да тегне в различни институции в различни части на държавата", заявява Младенов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?