Правителството се отказа частично от национализацията

Правителството се отказа частично от национализацията

Под силния обществен натиск правителството се отказа частично от национализацията на пенсионни спестявания и успя да намери компромисен вариант, устройващ и професионалните фондове, и синдикатите. Окончателното решение на въпроса с ранното пенсиониране през частни фондове обаче се отлага за след три години.

Според компромисния вариант работещите в тежки условия няма да се пенсионират през професионалните фондове до 2014 година. Сметките във фондовете на всички, на които им предстои ранно пенсиониран в следващите три години, ще бъдат закрити, а парите от тях - прехвърлени в НОИ. Именно там ще постъпват осигурителните им вноски и оттам ще им се изплащат пенсии. За всички, които ще се възползват от ранното пенсиониране след 2014 година, ще продължават да се трупат средства по партидите им в частните фондове и ранните им пенсии ще се изплащат оттам.

Това стана ясно в сряда след среща на премиера Бойко Борисов с представители на частните пенсионни фондове и синдикатите. До това “компромисно решение“ се стигна след като миналата седмица правителството обяви, че ще изтегли от професионалните фондове всички 500 млн. лева, натрупани като пенсионни спестявания на категорийните работници. Това предизвика вълна от недоволство сред бизнеса, фондовете и експертите, които заявиха, че се извършва национализация на лични средства.

Частните фондове приемат този вариант и признават, че не могат да гарантират толкова високи пенсии на по-възрастните хора, колкото биха взели през НОИ.

“Ние сме убедени, че национализацията не е в полза на младите клиенти на професионалните пенсионни фондове. Ние вярваме, че ако те продължат да бъдат наши клиенти, ще получават в бъдеще по-високи пенсии, отколкото може да им плати солидарната система. Предложихме вариант всички, на които им предстои да излязат в пенсия до 2014 година, всъщност да бъдат изключени от обхвата на професионалните фондове. Това е възможно най-справедливото решение, защото тези хора, наистина, ние признаваме, че ако се пенсионират само от нас, няма да могат да получат пенсия, каквато би им гарантирала солидарната система“, заяви изпълнителният директор на ПОК “Доверие“ Даниела Петкова.

Според финансовия министър Симеон Дянков към НОИ ще бъдат прехвърлени малко над 100 милиона лева. Той коментира, че този вариант устройва държавата, тъй като по този начин НОИ няма да трупа дефицит при изплащането на ранните пенсии. Дянков обясни, че става въпрос за ликвидни средства и няма да се налага разваляне на активи от страна на дружествата. Все още не е ясно на колко човека средствата ще бъдат прехвърлени от частните фондове в НОИ, но по данни на института годишно се пенсионират около 800 категорийни работници.

Борисов се оправда, че проблемът му е завещан от Костов

Премиерът Бойко Борисов обяви, че проблемът с ранното пенсиониране на категорийните работници бил заложен от управлението на Иван Костов. В сегашния вариант на Кодекса за социалното осигуряване е записано за какъв период от време трябва да плащат ранна пенсия фондовете и е трябвало възрастта за пенсиониране на миньори, летци и др. да бъде увеличена. През годините обаче това е отлагано. Отложи го и правителството на ГЕРБ, според последния вариант – за 2015 година.

“Десет години се е премълчавало, но искам миньорите, водолазите, летците да знаят, че 2000 година, когато е приет този закон, е предвидено те да работят с три години повече. Практически г-н Костов 2000 година е вдигнал с три години пенсионната възраст за тези работници от 1 януари 2011 година“, заяви Борисов.

“Аз съм поръчал да ми извадят всички работодатели, които са осигурявали своите работници на минимални заплати и са ги обрекли на ниски пенсии. Искам публично, ей така на едно табло да се сложат кои са. Всъщност това е сивата икономика. Затова Съюзът на работодателите също е хубаво да ги покаже и изключи от своите редици. Да излязат да им кажат имената. Да не чакат само аз да им ги казвам. И президентът ги е знаел, и тройната коалиция ги е знаела, защо са си мълчали“, коментира Борисов.

“Същите тези пенсионни дружества управляват пари и на универсалните фондове и в тях има над 3 млрд. лева. Тях никой не им ги пипа, имат гаранции, работят добре и ще продължат да работят добре. Въпросът беше за тази малка разлика, за категорийните работници, за които така или иначе карам Дянков да намира пари да ги дотира чрез НОИ“, допълни премиерът.

“Виждате ли колко е просто, колко е прозрачно, колко е ясно, а какви изказвания чухме тези дни. Които само са политически и целят да излезе, че ГЕРБ едва ли не е лява партия, че едва ли не връща комунизма или социализма. За абсолютно грешен закон. Нали е много ясно?“, коментира още той.

Представители на Министерството на финансите, НОИ, синдикатите и частните фондове продължават разговорите и разчетите за реализирането на новата схема. Все още има много неизяснени въпроси, като например парите на колко души ще се прехвърлят от частните фондове в НОИ. Не е ясно и какво ще се случи, ако човек не се възползва от възможността за ранно пенсиониране и излезе в пенсия при навършване на редовната възраст – 60 години за жените и 63 години за мъжете. Сегашната практика е в този случай работниците да получат накуп натрупаната по партидите им сума в професионалните фондове.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?