Правителството се отказа да достроява оградата по границата с Турция

Служебното правителство няма да достроява телената ограда по границата с Турция, обяви в петък вътрешният министър Йордан Бакалов от Елхово. "Такова решение е политическо и ще бъде взето от следващото правителство. То е свързано и с финансово осигуряване на проекта", обясни служебният вътрешен министър.

Бакалов каза, че има добри варианти, които могат да заместят строежа на ограда по 131-километрова гранична бразда. Първият е да се сключи дълго отлаганата спогодба за реадмисия на незаконните емигранти с Турция. Това споразумение би позволило на българските власти да връщат обратно в Турция незаконно проникналите на българска територия хора.

Според Бакалов това споразумение може да реши въпроса с незаконната миграция и дори да направят строителството на телената ограда излишно. Той каза, че вече е разговарял с външния министър за форсиране на преговорите по спогодбата с Анкара.

Другият "добър" вариант, според Бакалов, е да се изгради цялостна система за видеонаблюдение на границата, което би било възможно до средата на юни 2015-та година.

На 19 август служебният премиер Георги Близнашки обяви, че се готви строителство на цялата ограда заради бежанския поток. Според изчисленията това начинание щеше да струва 40 милиона лева на държавния бюджет. Проблемът, извън парите, идва от спорната ефективност на оградата. Каналджиите успяват бързо да се приспособят към всякакви огради по границата и успяват да сменят маршрутите.

България вече построи ограда по протежение на 30 километра в най-критичния участък от границата с Турция, но проблемът с бежанския поток не бе решен. Строителството на съоръжението мина със серия скандали, свързани с избора на фирмите, които доставиха материалите, с цените и сроковете.

В петък шефът на Гранична полиция Захарин Пенов предупреди, че каналджийският занаят се завръща. На съд са предадени 16 дела срещу трафиканти. До момента има и петима осъдени.

Споделяне

Още по темата

Още от България