Правителството се отказа да купува изтребители до края на мандата си

МО обаче дава по половин милион само за преглед на вертолет "Кугър"

Вертолет "Кугър", сн. БГНЕС

Правителството се отказа да осъществи в края на мандата си една от най-скъпите военни покупки – придобиването на нови изтребители, но вече закупената техника продължава да генерира значителни разходи.

Военният министър Аню Ангелов съобщи в четвъртък, че в края на тази или в началото на следващата година ще предложи на Министерския съвет да приеме проект за инвестиционни разходи за купуването на многоцелеви изтребител. Той обаче няма да бъде предлаган на Народното събрание до края на мандата му, за да не се натоварва следващото правителство с изплащане на разходите по сделката, както се случи с договорите, подписани от предишните две правителства.

За да бъде обявен проектът, е необходимо решение на Народното събрание, каквото е изискването на закона за поръчки по-големи от 100 млн. лева. Това решение няма да бъде взето този мандат.

Според събраната от МО информация закупуването на осем изтребители щяло да струва 350-390 млн. долара, а средствата да бъдат платени за петгодишен период. Аню Ангелов вече обяви, че България предпочита да закупи изтребители втора ръка.

"Някои хора продължават да пишат и да мислят за някакви милиарди, няма да има милиарди по тази тема", заяви министърът.

След като дълго време представяше разчети за проекта доста под пазарната му цена и влизаше в спорове, че той нямало да достигне 1 млрд. лева, през лятото Аню Ангелов призна, че различните оферти са били между 600 млн. и 1.4 млрд. долара за осем изтребители. След това обаче съобщи, че водил "неофициални разговори", за да може държавите и фирмите, които проявяват интерес към поръчката, да си "коригират" предложенията, така че да станат по-поносими за ресурсите на страната.

Аню Ангелов съобщи още, че министерството заплаща 500 хиляди лева за техническия преглед на вертолет "Кугър", като в тази цена не влизат резервните части, а само издаването на свидетелства и сертификат, че машината може да продължи да лети.

Вертолетите "Кугър" трябва да минават през технически преглед на 500 летателни часа.

Аню Ангелов призна, че сумата е значителна, и каза, че ще обяви нова обществена поръчка.

Според него има възможност техническият преглед да се извършва от специалистите на ВВС, но за целта те ще трябва да бъдат обучени в завода-производител.

"Имаме тези възможности, капацитета, това ще бъде малко в ущърб на някои предприятия от отбранителната промишленост, но за нас са важни и качеството, и разходите", коментира министърът.

Договорът за доставка на вертолетите с френската фирма "Юрокоптер" бе сключен след конкурс през януари 2005 г. при първоначална цена 358 млн. евро, като през януари 2006 г. бе подписан анекс, с който цената за доставка на вертолетите бе увеличена на 383 млн. евро и в нея се включи схема на финансиране чрез отделен договор и банков депозит в "Сосиете Женерал".

Първоначално контрактът бе за 12 хеликоптера "Кугър" (за ВВС) и шест "Пантер" (за ВМС) .

Правителството на ГЕРБ обаче предоговори условията заради липса на средства и се отказа от последните три хеликоптера "Пантер".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?