Правителството се отказа да закрива посолствата в Тунис, Мексико и Узбекистан

Правителството реши посолствата посолствата ни в Тунис, Мексико и Узбекистан да продължат дейността си, въпреки че преди това бе взело решение да ги закрие по предложение на външния министър Николай Младенов.

Младенов реши да закрива посолства с идеята да спести средства, като решението му да закрие мисията в Мексико бе остро критикувано неофициално от дипломати и експерти.

Според правителството сега актуалната концепция за българското дипломатическо присъствие в Латинска Америка предвижда посолството в Мексико да функционира като регионално посолство по отношение на Централна Америка и Карибския басейн.

Отказът да се закрие посолството в Тунис пък се мотивира с активизиране на политическите контакти на високо ниво след промените. Вероятно се визира посещението на премиера Бойко Борисов и бизнес делегация в страната по-рано тази година. Представителите на бизнеса тогава открито се оплакаха, че не е имало интерес към тях от страна на домакините.

Според Министерския съвет през последната година търговско-икономическите отношения се развиват възходящо. Двустранният стокообмен през 2011 г. се е увеличил двойно спрямо 2010 г. и е с много голямо положително салдо за България. Никакви конкретни данни обаче не са обявени.

"По линия на научно-техническото сътрудничество в Тунис от години работят български лекари и преподаватели, които заедно със семействата си наброяват около 130 души. Необходимо е държавата да продължи да се грижи за защитата на техните интереси. Няколко десетки български гражданки са сключили смесени бракове, главно в столицата. Посолството обезпечава визовото обслужване за семействата от тези смесени бракове, които ежегодно посещават България", посочват от Министерския съвет.

Активизирането на икономическите връзки е водещ мотив по отношение на посолството в Узбекистан.

През 2011 г. на узбекския пазар навлезе българската компания "Prista Oil Holding". От началото на 2010 г. българската транспортна фирма СОМАТ АД работи активно в Узбекистан, като разкри собствен автомобилен транспортен терминал в град Термез.

Споделяне

Още от България