Правителството се отказа от тоталната забрана на тютюнопушенето

Правителството се отказа от тоталната забрана на тютюнопушенето
В четвъртък след няколко часа обсъждане на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето, според която се забраняваше пушенето на публични места, кабинетът запази съществуващия по-либерален режим.

Пушенето на обществени места се ограничават с досегашното изискване в заведенията да има отделни маси за тютюнджиите и противниците на цигарите.

По думите на здравния министър проф. Радослав Гайдарски някои министри били против тоталната забрана на цигарите, затова в крайна сметка кабинетът решил да запази сегашното положение.

Причините за това не били само икономическите, отбеляза здравният министър. Сред министрите съотношението между пушачи и непушачи е поравно, обясни Гайдарски, като допълни, че по време на заседание пушачите палили цигари в отделна стаичка.

Само четири страни в Европа са приели тотална забрана за пушене на обществени места, отбеляза още той. 3500 души умират у нас от заболявания, причинени от тютюнопушенето, посочи Гайдарски.

В програмата е заложено до 2010 г. броят на пушачите у нас да падне с 10%, както и да се повиши възрастта, на която младежите у нас пропушват.

Преди 2010 г. да се въведе забрана за директна и индиректна реклама и промоция на тютюневи изделия, предвижда още програмата.

Споделяне

Още от България