Правителството се отказва от услугите на рейтинговата агенция "Фич"

Правителството ще се откаже в сряда от услугите на международната кредитна агенция ‘’Фич”, става ясно от дневния ред на заседанието на Министерски съвет.

Срокът на договора с агенцията изтече още в края на миналата година и няма да се подновява. Мотивът на финансовото министерство е, че не е необходимо да се плаща на много агенции за една и съща услуга. Рейтингът на страната ни ще се следи от други три подобни огранизации.

‘’Фич” понижи оценката на страната и прогнозира, че гръцкият сценарий може да се прехвърли и у нас, както и че има рискове за банките със собственици от южната ни съседка. Тези данни се появиха, след като стана ясно, че договорът на агенцията няма да бъде подновен, а от финансовото министерство коментираха, че общественото мнение се манипулира именно заради това.

Министерският съвет ще обсъжда и шуменската ‘’Топлофикация” да се прехвърли на общината. Местната власт ще получи 100% от капитала на дружеството, но и дълговете му. Частен инвеститор проявява интерес към партньорство с община Шумен.

Предвижда се на днешното си заседание министрите да разгледат още и предложение за промяна в Закона за нотариусите.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?