Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Правителството се провали със Стратегията за сигурност

0 коментара

Правителството на Симеон Сакскобургготски се провали със Стратегията за сигурност, към която бяха отправени редица критики и препоръки от страна на политическите сили и на практика бе върната за доработване в Министерския съвет.

Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) при президента във вторник завърши със становище, според което отправените забележки и идеи трябва да бъдат отразени в проекта, така че той да бъде приет с консенсус от Народното събрание.

Правителственият проект на Стратегията за сигурност вече е разпространен в парламента, но депутатите не могат да го променят и доработват - те могат само да го гласуват или отхвърлят с решение на Народното събрание.

Според лидера на ПГ на НДСВ Станимир Илчев, обаче, становището на КСНС за доработване на проекта не означава, че той ще бъде върнат на правителството. Илчев заяви пред Mediapool, че оттук нататък с документа ще се занимават парламентарните комисии.

Първанов настоя за дебат за Ирак в парламента

Предстои да се анализират резултатите от изборите в Ирак, на базата на които ще се направят изводите за българското военно присъствие там, заяви президентът Първанов след заседанието на КСНС в отговор на репортерски въпроси. Той посочи, че дебатът за участието ни в Ирак трябва да отчита всички аргументи "за" и "против", както и намеренията на съюзниците ни, защото българското решение трябва да бъде елемент от единна позиция.

Конкретни въпроси, свързани с българското военно участие в Ирак, не са били обсъждани на заседанието на КСНС

Стратегията, която ще замести приетата през 1998 г. Концепция за национална сигурност, бе разкритикуван най-вече заради нейната абстрактност и затова, че не посочва как ще бъдат постигнати целите, дефинирани с националните интереси и сигурността на страната.

Депутатът от ОДС и зам.-председател на парламента Асен Агов изрази скептицизъм във връзка с отправеното от президента пожелание стратегията да бъде приета още от този парламент, тъй като до края на мандата предстои да бъдат приети редица закони, свързани с ЕС и с изборите.

СДС обаче предлагат списък от неотложни задачи пред парламента, свързани с реформите в сигурността.

Идеята на СДС стратегията да започне да се подготвя наново от експерти на всички парламентарно представени политически сили е била определена от лидера на БСП Сергей Станишев като твърде амбициозна, за да бъде реализирана, съобщи Надежда Михайлова. Въпреки това партията ще се опита да инициира подобна експертна среща, която да анализира проекта на правителството.

Асен Агов каза, че ОДС няма да участват в такова обсъждане, защото стратегията вече е анализирана достатъчно от всички политически формации, които са дали своите предложения за корекции. Сега работа на екипа на кабинета е да ги включи в допълнения вариант, добави той.

Документът е прекалено абстрактен

Още в началото на заседанието на КСНС, свикано след повече от половингодишна пауза, Първанов посочи, че Стратегията по сигурността е трябвало да предшества появата на Стратегическия преглед на отбраната, по който в момента вървят крупни инвестиционни планове за модернизация на армията.

Отваряйки дебата, Първанов постави риторично въпроса дали този документ, в чиято подготовка са участвали и експерти на президентството, не е прекалено абстрактен. След края му той обяви пред медиите, че са изказани редица забележки за "пределна степен на обобщеност" на стратегията, за абстрактност на отделни формулировки, както и критики към някои постановки, засягащи реформирането на сектора за сигурност и развитието на българския етнополитически модел.

Като цяло обаче оценката на КСНС е положителна и доминиращото мнение е, че стратегията до голяма степен отразява точно особеностите на средата на сигурност в страната и в международен план, предизвикателствата, рисковете и заплахите за нашата система за сигурност.

Запазване и развитие на българския етнорелигиозен политически модел

Участниците в заседанието на КСНС обаче препоръчаха в стратегията "много ясно да се изтъкне необходимостта от запазване и развитие на българския етнорелигиозен политически модел, от по-нататъшно интегриране на малцинствените общности и за недопускане на чуждите за нас ксенофобия и нетолерантност".

"КСНС е на мнение, че в оценката на предизвикателствата, рисковете и заплахите в областта на сигурността би трябвало да се посочи и необходимостта от скъсяване на икономическата и технологичната дистанция с развитите държави, повишаване на жизнения стандарт, преодоляване на негативните демографски тенденции в страната, както и спиране на изтичането на висококвалифицирани и образовани кадри и модернизация на науката и образованието".

В допълнения проект трябва да залегне изискването да се гарантират достатъчно средства за нуждите на сигурността на страната. След приемането ѝ стратегията трябва да стане основа за определянето на главните приоритети и програми,свързани с финансирането на системата за национална сигурност, се посочва още в становището.

ДСБ предлагат конституционни и законови промени

С връщането за доработване на Стратегията за сигурност, на практика беше установено, че тя не предвижда ясни действия и политика за постигане на целите за страната, заяви след заседанието Асен Агов.

Едно от основните предложения на неговата партия ДСБ е за конституционни и законови промени, с които да се създаде интегриран сектор за сигурност.

Това означава реформиране на МВР и спецслужбите, по-тясно взаимодействие с министерството на отбраната, както и по-опростени и подобрени взаимодействия между институциите на президентство, парламент и правителство. От ДСБ настояват още и за гарантиране на прозрачност и контрол на финансирането, включване на план за модернизация на полицията и ясно формулиране на съюзническата политика на българска територия.

ДСБ настояват стратегията да гарантира и правосъдие чрез ефикасно и отчитащо се пред обществото обвинение. Стратегията трябва да предвижда и отношението на страната във връзка с разширяването на ЕС и НАТО, смятат ДСБ.

Асен Агов, както и останалите участници в заседанието, призна, че стратегията формулира добре националните интереси, но липсва дефиниция за национална сигурност.

"Ние поставихме въпроса за това, че защитата на малцинствата трябва да се осъществява въз основа на европейските норми и принципи, а не на базата на българския, така наречен, етнически модел", допълни още той.

СДС ще инициира експертна среща на всички партии по стратегията

Надежда Михайлова обяви, че СДС възнамерява да инициира среща на експерти от различни политически сили, за да се постигне максимален политически консенсус по проекта.

Според нея е изключително важно документът да бъде много конкретен по отделните параметри и да не бъде използван конюнктурно за политически цели преди парламентарните избори.

Още след приемането на стратегията от правителството се появиха експерти мнения, определящи документа като изключително формален и обтекаем, без съдържателна политика.

Според тях, след голямото забавяне точно този момент не е подходящ да се бърза със Стратегията за сигурност, тъй като НАТО предстои да изработва новата си стратегия и този ще се обсъжда по време на посещението на американския президент Джордж Буш в Европа в края на този месец.

Експерти от гражданския сектор подчертаха и сбъркания, според тях, подход на сегашните управляващи, които се забавиха с основополагащия документ, приемайки в същото време Стратегическия преглед на отбраната, включващ основните насоки за реформа във въоръжените сили и на базата на който започнаха мащабни инвестиционни проекти за модернизация на армията. Няма логика тези скъпи проекти да стартират, без да са ясни общите насоки за реформа на целия сектор за сигурност, който включва и отбраната, е тезата на експертите.

39-то НС няма да успее да реформира сектора за сигурност

Президентът Първанов се изказа скептично по вероятността до края на мандата си този парламент да успее да приеме всички необходими закони, засягащи реформата на сектора за сигурност, макар че призова към интензивна работа.

Според Първанов, необходимо е да се ускори работата по приемането на Закона за управление на кризи. Зам.- председателят на парламента Камелия Касабова е уверила, че този закон е вкаран в дневния ред на депутатите.

СДС предложи списък от неотложни задачи до парламентарните избори, свързани със сектора за сигурност: приемане на закон за управление при кризи и план за приложението му, поправки в законите за отпадане на наборната военна служба след 2006 г. и ускорена професионализация на армията, както и преглед на плановете за инвестиции в МО, МВР и други.

СДС настоява да се приемат принципи за реформа на специалните служби в първите месеци на новия мандат с цел пресичане на спекулации в предизборния период и бездействието след това.

Към момента управляващите не са готови с голяма част от предложените от СДС проекти, а от разглеждането на други въпроси - като инвестициите в МО и МВР - просто нямат интерес.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.