Правителството се самооцени високо: Реформи във всички области и нормализация

Икономическият вицепремиер "от скромност" отбеляза проблеми в антимонополната борба и е-правителството

Даниела Бобева, сн. БГНЕС

Правителството на Пламен Орешарски се самооцени високо и в сряда прие отчета си озаглавен "100 мерки – 100 дни". Според пресслужбата на кабинета в него са посочени "важните реформи, които са започнати" и диалогът с гражданското общество.

"Акцент са основните задачи за първите 100 дни на правителството - осъществяване на стабилизационни мерки; коригиране на политики с доказани неблагоприятни ефекти върху икономическото и социалното развитие; създаване на предпоставки и започване на реформи във всички области; формиране на екипи и обществени съвети за реализиране на програмните цели в диалог с гражданското общество", посочват от Министерския съвет.

Правителството не посочва каквито и да било слабости в работата си, но вицепремиерът по по икономическите въпроси Даниела Бобева демонстрира известна скромност като отчете и проблеми с антимонополната политика, комуникацията и реализирането на електронното правителство.

Все пак и тя даде висока обща оценка за последните 100 "много плодотворни дни". Пълният отчет на правителството все още не е публично обявен.

Дефицит на идеи

Бобева коментира, че в някои области, като антимонополната рамка например, има дефицит на идеи. Тя посочи, че е прегледала всички предизборни програми, но не е открила работещи решения. Затова кабинетът смятал тепърва да проведе консултации с икономическите учебни заведения, с БАН и с неправителствените организации за дефиниране на ясни мерки в областта на антимонополната политика.

Бобева коментира, че не е оптимистично настроена по отношение на реализирането на проекта за електронното правителство, където нямало консенсус с какво и как да се започне, трябвало и много средства.

Е-правителството е обявявано за приоритет на последните четири правителство, но въпреки това остава имагинерно и се работи на парче, като в някои сектори има припокриване или пък липса на координация на изработените платформи.

Според вицепремиера, че ако парламентът приеме промените в Закона за обществените поръчки, някои области ще бъдат задължени да провеждат процедурите си по електронен път. Конкретно ще се подготвя и електронизация на покупката на лекарства.

Бобева прие и критиките към правителството за лоша комуникация.

"Доста напрегната и тежка е работата, недостатъчно време отделяме за това да обясняваме пред медиите какво точно правим и как го правим", каза Бобева.

"Много плодотворни 100 дни"

Вицепремиерът отчете обаче "много интензивна и плодотворна работа" в икономическата и социалната област.

"Когато направиш нещо хубаво, то се приема като нормално и така е редно, тоест възвръщането на нормалността не се счита като голяма заслуга, просто защото си направил нещо, което е трябвало да се направи. Много работа сме свършили за тези сто дни. Още повече работа сме започнали да вършим по отношение на сериозните структурни реформи. Лично аз си мисля, че бяха много интензивни и много плодотворни тези сто дни в ключовите области, в които ние бяхме обещали - социалната област и в икономическата област, разплащането с бизнеса, тези две неща се очаква да дадат непосредствен ефект, а някои от тях вече дават", коментира Бобева.

Споделяне

Още по темата

Още от България