Правителството ще даде 12 000 лв. на победителя в конкурса за нов орден "Стара планина"

12 000 лв. ще получи победителят в конкурса изработване на орден "Стара планина". Това пише в проекта на постановление, с което правителството утре ще предостави средства на Министерството на културата за организиране на конкурс за изображения на ордените и медалите в Република България.

Парламентът прие Закон за ордените и медалите на Република България по време на миналата сесия. Заради това, че не бяха уточнени графичните изображения, президентът Георги Първанов смъмри депутатите и дори се зарече да не връчва повече орден "Стара планина". По-късно парламентът възложи на Министерския съвет да осигури изработването на графичните и цветните изображенията на държавните награди.

8000 лв. ще бъдат първите награди за изработване на проекти на ордените "Св. Св. Кирил и Методий" и "За военна заслуга". С 10 000 лв. ще бъде награден победителят в конкурса за проект на "Мадарски конник", с 15 000 лв. - за ордена "За храброст" и 5000 лв. ще получи авторът на най-добър проект на ордена "За гражданска заслуга". Първата награда за проект на медал "За заслуга" ще бъде 4000 лв. Награди ще бъдат присъдени и на проектите, заели второ и трето място.

С този документ правителството ще постанови Министерството на финансите да предостави необходимите 206 000 лв. от централния бюджет по бюджета на Министерството на културата.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?