Правителството ще договаря отново старите задължения на болниците

Правителството ще договаря отново старите задължения на болниците

Схема за обслужване на старите дългове на болниците трябва да предложи до края на този месец работна група от министерствата на здравеопазването и финансите, здравната каса и фирмите - дистрибутори на лекарства. Това стана ясно след срещата, провела се в сряда между министрите на финансите Пламен Орешавски и на здравеопазването Радослав Гайдарски с представители на най-големите фирми – кредитори на болниците.

По данни на здравното ведомство, към 31 януари 2006 г. общата сума на просрочените от болниците задължения е 72 млн.лв. От тази сума задълженията за лекарства и консумативи към доставчиците са общо 41 млн.лв.

Новата работна група ще търси варианти за разсрочване на просрочените задължения, защото в бюджета за тази година няма предвидени средства за тяхното погасяване. Според финансовия министър Орешарски, ще се търсят възможности за преструктуриране на дълга и за предоговаряне на наказателните лихви, които фирмите налагат върху просрочените средства.

Здравният министър Гайдарски уточни, че след въведените от ведомството му мерки за затягане на финансовата политика в болничните заведения, през първия месец на новата година не са натрупани нови задължения.

Веднага след поемането на поста, министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски нареди проверка на болниците с държавно участие. Инспекторите от ведомството констатираха, че 16 най-големите болници в страната са натрупали около 200 млн.лв. задължения, които са основно към фирми доставчици на лекарства и консумативи.

Скандалът се развихри, когато част от директорите на тези болници бяха уволнени, а министър Гайдарски беше оставен от правителството сам да отстоява позицията си пред недоволните.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов съобщи преди седмица, че за да запазят местата си, част от директорите на болниците в страната са покрили спешно задълженията си със средства, предвидени за работни заплати. Той посочи за пример Университетската болница във Варна, където лекарите са получили 200 лв. заплати за януари. По данни на здравното министерство в началото на декември 2005 г. задълженията на болничните заведения са били 123 млн.лв. общо.

В края на миналата година правителството отпусна допълнително 80 млн.лв., за да се погасят част от просрочените задължения на университетските и областни болници към доставчиците на лекарства. С 15 млн.лв. бяха закупени нови доставки от скъпоструващи лекарства, а 65 млн.лв. бяха предназначени за обслужване на дълговете на болничните заведения.

До 15 март всяка от държавните болници трябва да трябва да изготви финансов план, който да спазва до края на годината. В него всяко заведение трябва да посочи и приоритетите си. Министърът на здравеопазването съобщи, че ще глобява ръководството на болниците до 80% от тримесечните им възнаграждения, ако не спазват изготвения от тях финансов план.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?