Правителството ще купува три медицински хеликоптера

Правителството ще купува три медицински хеликоптера

Правителството планира да купи три медицински хеликоптера в рамките на проекта за модернизация на спешната помощ, обяви новият здравен министър Костадин Ангелов пред Нова тв. В момента при нужда се ползват хеликоптерите "Кугър" на Министерството на отбраната.

Министърът припомни, че проектът за реформа на спешната помощ е на стойност 163 млн. лв. До края на август ще приключи обявяване на поръчки за строителство и за високопроходими линейки.

Ангелов обясни, че основният проблем на спешната помощ е времето за придвижване на линейката в по-малките населени места. В София и големите градове вече са намерени решения с обособяване на бус ленти, които използват и линейките.

Министърът каза, че координационен център за насочване на пациенти, заразени с коронавирус, ще бъде създаден в Инфекциозна болница. Там ще пристигат само линейки с пациенти със съмнения за коронавирус. След това ще бъдат пренасочвани към лечебното заведение, което да ги поеме.

"Здравеопазването ще издържи", каза Ангелов в отговор на въпрос какво ще се случи, ако се заразяват по 1000 души на ден.

По думите му има готовност за разкриване на допълнителни легла в държавни и частни болници, има резерви за месеци наред от дезинфектанти, маски, защитни облекла. Проблемът е преумората на медицинските специалисти, каза министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България