Правителството ще купува възможно най-скъпо несъществуващ софтуер

КЗК проверява търга за доставката на "Windows 8" за администрацията

Правителството ще купува възможно най-скъпо несъществуващ софтуер

Министерският съвет избра най-скъпата оферта за доставка на софтуер за държавната администрация и смята да плати близо 58 милиона лева без ДДС на Обединение "Про Ком" за несъществуващата операционна система Microsoft Windows 8, съобщи във вторник сайтът "LiveBiz". От Министерския съвет потвърдиха за Mediapool информация, че "Про Ком" е спечелила търга с най-високата оферта. Неофициалният многозначителен коментар на "Дондуков" 1 бе, че определяща не е комплексната цена, а относителната тежест на офертите.

“ЦАПК Прогрес” на Пламен Матеев, която участва в "Про Ком", доставя софтуер на Microsoft на държавата от 2002 г. и има поръчки за над 130 млн. лева.

До финалната фаза на конкурса достигната трима участника - “Стемо” ООД, АС&Т – София и Обединение "Про Ком", съставено от фирмите "ЦАПК Прогрес" и "Контракс".

Предварително се смяташе, че "Стемо" е сигурен печеливш в търга, защото предложи цена от 54 744 744 без ДДС за доставката на близо 100 000 безсрочни лицензи. Предварително бе обявено, че основният критерий за избор на изпълнител е най-ниска цена

Следваше офертата на обединение “AC&T – София” (“АКТ Софт” и “С&Т България”) - 57 668 237 лева, а едва на трето място бе "Про Ком" с 57 994 998 лв. или с 3.2 милиона лева повече от офертата на "Стемо".

Причината на Министерския съвет да избере "Про Ком" е, че "Стемо" са си променили офертата по време на търга, обясниха за Mediapool източници от комисията за избор. Резултатът от поредния скандал около купуването на несъществуващия софтуер е, че АС&Т и "Стемо" са подали сигнал до Комисията за защита на конкуренцията заради решението на Министерския съвет. В момента КЗК проверява на резултатите от търга.

LiveBiz се позовава и на заповедта и протокола, с които тръжната комисия е обявила Обединение "Про Ком“ за победител. Участникът е втори с общо събрани 92.12 точки, но въпреки това е класиран първи.

В мотивите на комисията се обяснява, че цената не е определяща, защото е "ирелевантно", че "Стемо“ предлагат по–ниска заради собствената им база, пише LiveBiz. Освен това комисията смята, че по–ниската цена при доставката на софтуер "не е аргумент за икономичност при изпълнение на обществената поръчка“.

Заповедта е подписана от главния секретар на Министерски съвет Росен Желязков и от директора на дирекция "Правителствена канцелария“ Веселин Даков.

Поръчката за софтуер на държавната администрация, обявена от Министерския съвет в края на февруари, обра критиките на опозицията и фирми от ИТ бранша, заради подозрения, че е нагласена и че е излишна. По неофициална информация около 50% от техниката на чиновниците у нас няма необходимите параметри за внедряване на новата операционна система.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?