Правителството ще облекчава концесионирането на плажове

Десет пъти по-ниски санкции на частните оператори са наложени през 2013 г.

Снимка: БГНЕС

Правителството на Пламен Орешарски ще облекчава концесиите на плажовете, като идеята е повечето ивици край морето да намерят стопанин. Освен че всички плажове ще бъдат давани на частни оператори, се предвижда още да се промени и концесионното възнаграждение като се обвърже с категоризацията на плажовете. Това са насоките за промени в законодателството, които смята да предприеме Министерството на регионалното развитие, обяви ресорният министър Десислава Терзиева след среща с концесионерите на плажове.

Тя не се ангажира дали това ще се случи и кога, но обясни, че те ще станат факт след широко обществено обсъждане и задълбочен анализ на действащите в момента концесионни договори.

На практика министър Терзиева претопля някои от старите идеи на ГЕРБ, които обаче предишните управляващите така и не прокараха през парламента.

Още докато Росен Плевнелиев беше министър на регионалното развитие, тогавашната му заместничка Екатерина Захариева разработи промени в Закона за Черноморското крайбрежие, които предвиждаха въвеждането на шест категории плажове - в курортни комплекси, в населени места, в големите градове, в затворените комплекси, около къмпингите и такива извън урбанизирани територии. Планираше се още концесионните такси за тях да бъдат различни, като целта беше по този начин по-малко привлекателните плажове, за които няма наематели, да намерят такива. Управляващите от ГЕРБ обаче се отказаха от идеята след като бяха обвинени, че правят плажове за бедни и богати.

Сега концесионерите са поставили проблема отново на дневен ред, съобщи министър Терзиева. "При всички положения обаче няма да въвеждаме плажове за бедни и богати", заяви тя.

По думите ѝ ще се търси и по-приемлив начин за определяне на концесионното възнаграждение. Според мен то трябва да зависи от "икономическия баланс на концесията", каза регионалният министър. От обясненията ѝ стана ясно, че по-скоро ще се върви към намаляване на концесионното възнаграждение, но за да се застрахова, Терзиева уточни, че ще се търси взаимно изгодно решение и за двете страни – държавата и концесионерите.

Към момента само двама концесионери на плажове не са платили концесионните си възнаграждения и са забавили такси за над 100 хил. лв.

Десетократен спад на санкциите

Над десет пъти са намалели наложените глоби на нарушителите на концесионните договори през тази година спрямо миналата, стана ясно от представените данни от министър Терзиева.

Проверяващите са установили общо 274 нарушения, за които са наложени санкции за над 130 000 лв. За сравнение през 2012 г. глобите са били над 1.4 млн. лв., а през 2011 г. - 307 хил. лв.

Най-често допусканото нарушение тази година е липсата на достатъчно брой спасители на 20 плажа, каза министър Терзиева. На други седем плажа пък концесионерите не са спазили задължителното изискване за 50% свободни площи от шезлонги и чадъри.

По-малкия брой глоби Терзиева обясни с диалога между концесионерите и държавата, който преди година е бил проблем. "Не се е зачитало мнението на концесионерите при налагането на санкциите", каза министър Терзиева.

Тя обяви, че проверките на крайбрежните ивици ще продължат през целия септември. Ще бъде направено и второ геодезическо заснемане на плажовете, където са констатирани нарушения през август. Окончателните резултати от проверките и стойността на наложените неустойки ще бъдат представени през втората половина на октомври.

"Нашите проверки не са самоцел. Крайната цел е посетителите на плажа да получават качествени услуги, като същевременно опазим природния ресурс и за нашите деца", заяви министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?