Правителството ще опита да не продава ВМЗ-Сопот

Стойнев обеща заплати на бедстващите работници до дни

Драгомир Стойнев. Сн: БГНЕС

Правителството ще се опита да запази държавни Вазовските машиносторителни заводи (ВМЗ) в Сопот, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след среща в четвъртък с ръководството и работещите в закъсалото финансово предприетия. Той обаче допусна, че може да се стигне и до приватизацията му.

"Моята цел е ВМЗ-Сопот да остане държавно, хората да работят и да получават заплати", посочи Стойнев след среща със синдикатите и работници от завода.

Ако се стигне до приватизация, Стойнев посочи, че ще настоява за ясна процедура и ангажираща социална политика.

Само преди няколко дни той заяви обаче, че дългосрочният план за спасението на Вазовските заводи е нова процедура по приватизация. Досега се провалиха четири опита да бъде приватизирано предприятието, а преди месец Агенцията за приватизация обяви, че е решила да обяви нов конкурс за продажба на дружеството със силно занижени критерии. Публикацията на решението в Държавен вестник, която трябваше да даде старт на процедурата, обаче бе спряна и в момента въпросът е висящ.

В предприятието, което е затънало в дългове, работят 2100 души, които имат да получават по три заплати. Повечето от тях са със спрян ток у дома и с вересии по магазините, а от банките ги търсят да си платят заемите.

"Чакаме всеки ден нещо да се случи, нямаме надежда дори и да напуснем завода, защото в района няма друга работа“, коментираха работниците.

"Кризата е навсякъде, но моята задача е хората да си получат заплатите и след няколко дни ще стане ясен механизмът за това. Като министър мога да поема ангажимента и да работя в посока хората да си получат заплатите и да има оборотни средства за изпълнение на поръчките", каза от своя страна министърът, без да уточни от къде ще бъдат осигурени средствата за заплати.

В началото на юни Стойнев каза, че ще се търси кредит от държавно предприятие за уреждане на забавените заплати. На въпрос дали заемът ще е от държавното дружество "Кинтекс", Стойнев отговори, че не може да поеме такъв ангажимент. Валентин Никифоров от КНСБ обаче съобщи, че в "Кинтекс" ще има среща, на която ще се търси възможност за осигуряване на средства за изплащане на заплатите.

Правителството на Бойко Борисов изплати в подобна ситуация заплатите в завода именно с пари от "Кинтекс".

От КНСБ обявиха, че искат да бъдат сменени мениджърите на завода и казаха, че продължават да обсъждат възможността за стачка.

Лидерът на КТ "Подкрепа" в завода Димитър Атанасов, съобщи че синдикалната структура е доволна от разговорите с министър Стойнев. По думите му от профсъюза са връчили искане на министъра за обединяване на ВМЗ-Сопот с "Кинтекс", което според Атанасов е най-добрият начин заводът да излезе от кризата.

В момента предприятието има задължения от 170 млн. лева, а всичките му активи са ипотекирани или заложени като обезпечение на кредиторите.

Последната неуспешна приватизация на дружеството стана на фона на стачки на работниците, които с месеци не бяха получавали заплати. Тогава парламентът реши да извади ВМЗ от списъка на държавните предприятия, които могат да се продават само с одобрена от народното събрание стратегия. Правителството на ГЕРБ пък започна оздравителна програма в него, която мина през освобождаването на около 800 работници – съкратени или напуснали по взаимно съгласие. Според данни на синдикатите много малка част от тях са си намерили нова работа.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Защо главният прокурор размахва пръст на политици?