Правителството ще опита да не продава ВМЗ-Сопот

Стойнев обеща заплати на бедстващите работници до дни

Драгомир Стойнев. Сн: БГНЕС

Правителството ще се опита да запази държавни Вазовските машиносторителни заводи (ВМЗ) в Сопот, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след среща в четвъртък с ръководството и работещите в закъсалото финансово предприетия. Той обаче допусна, че може да се стигне и до приватизацията му.

"Моята цел е ВМЗ-Сопот да остане държавно, хората да работят и да получават заплати", посочи Стойнев след среща със синдикатите и работници от завода.

Ако се стигне до приватизация, Стойнев посочи, че ще настоява за ясна процедура и ангажираща социална политика.

Само преди няколко дни той заяви обаче, че дългосрочният план за спасението на Вазовските заводи е нова процедура по приватизация. Досега се провалиха четири опита да бъде приватизирано предприятието, а преди месец Агенцията за приватизация обяви, че е решила да обяви нов конкурс за продажба на дружеството със силно занижени критерии. Публикацията на решението в Държавен вестник, която трябваше да даде старт на процедурата, обаче бе спряна и в момента въпросът е висящ.

В предприятието, което е затънало в дългове, работят 2100 души, които имат да получават по три заплати. Повечето от тях са със спрян ток у дома и с вересии по магазините, а от банките ги търсят да си платят заемите.

"Чакаме всеки ден нещо да се случи, нямаме надежда дори и да напуснем завода, защото в района няма друга работа“, коментираха работниците.

"Кризата е навсякъде, но моята задача е хората да си получат заплатите и след няколко дни ще стане ясен механизмът за това. Като министър мога да поема ангажимента и да работя в посока хората да си получат заплатите и да има оборотни средства за изпълнение на поръчките", каза от своя страна министърът, без да уточни от къде ще бъдат осигурени средствата за заплати.

В началото на юни Стойнев каза, че ще се търси кредит от държавно предприятие за уреждане на забавените заплати. На въпрос дали заемът ще е от държавното дружество "Кинтекс", Стойнев отговори, че не може да поеме такъв ангажимент. Валентин Никифоров от КНСБ обаче съобщи, че в "Кинтекс" ще има среща, на която ще се търси възможност за осигуряване на средства за изплащане на заплатите.

Правителството на Бойко Борисов изплати в подобна ситуация заплатите в завода именно с пари от "Кинтекс".

От КНСБ обявиха, че искат да бъдат сменени мениджърите на завода и казаха, че продължават да обсъждат възможността за стачка.

Лидерът на КТ "Подкрепа" в завода Димитър Атанасов, съобщи че синдикалната структура е доволна от разговорите с министър Стойнев. По думите му от профсъюза са връчили искане на министъра за обединяване на ВМЗ-Сопот с "Кинтекс", което според Атанасов е най-добрият начин заводът да излезе от кризата.

В момента предприятието има задължения от 170 млн. лева, а всичките му активи са ипотекирани или заложени като обезпечение на кредиторите.

Последната неуспешна приватизация на дружеството стана на фона на стачки на работниците, които с месеци не бяха получавали заплати. Тогава парламентът реши да извади ВМЗ от списъка на държавните предприятия, които могат да се продават само с одобрена от народното събрание стратегия. Правителството на ГЕРБ пък започна оздравителна програма в него, която мина през освобождаването на около 800 работници – съкратени или напуснали по взаимно съгласие. Според данни на синдикатите много малка част от тях са си намерили нова работа.

Споделяне

Още по темата

Още от България