Правителството ще пише европроектите на неподготвените кметове

Правителството е готово да създаде специално звено в Министерски съвет, което да подпомага местната власт при писането на проекти за еврофинансиране, съобщи в петък премиерът Бойко Борисов, който се похвали с решението на Европейската комисия да пусне финансирането на проектите по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Правителството е получило писмо от Брюксел, в което се казва, че българската система за контрол и управление на средствата по тази програма отговарят на европейските изисквания. Това ще отпуши финансиране на стойност 2.8 млрд. лева до края на 2013 година. С последната оценка за съответствие правителството успя да отблокира финансирането по всички 7 оперативни програми.

Борисов припомни, че по програмата за развитие на човешките ресурси трябва да се възползват основно общините и малкия бизнес. Той съобщи, че в четвъртък ще има среща с Националното сдружение на общините, където ще предложи подкрепата на правителството за писането на проекти. Тя ще се изразява в създаването на "орган от 20-30 души" към Министерския съвет, който да подпомага кметовете при правилното написване на проектите.

Премиерът заяви, че няма да се допусне бюджетът да финансира проекти, които в Брюксел са сметнати за компрометирани.

Освен това Министерския съвет ще раздаде на местната власт наръчник на тема "Какво не трябва да прави един кмет" при кандидатстване за европейски средства. Борисов прогнозира, че след отпушването на всички пари до края на година България трябва да използва около 1.4 млрд. лева.

Така от 2011 до 2013 година страната ни ще трябва да се опита да усвои останалите "само" 87.8% от 13-те милиарда лева по оперативните програми. До този момент са оползотворени около 240 млн. лева. Борисов не отрече възможността България да връща пари. Той съобщи за два дадени на прокуратурата проекта по ИСПА, които се движат от екоминистерството.

Освен това България заедно с Румъния ще поискат заедно 1 година отсрочка за пускането на "Дунав мост ІІ". Обектът трябва да е готов до края на 2010 година в противен случай регламентът на приключващата тогава програма ИСПА предвижда европейските пари да бъдат върнати. Министър-председателите на двете държави ще обсъдят своята стратегия на действие по време на срещата си през март. Тя трябваше да се състои през тази седмица, но бе отложена.

Споделяне

Още от Бизнес