Правителството ще прави нова оценка на офертите за изтребителите

"Говорим за реална преценка, а не за трикове и смяна на експертизата”, каза военният министър

Правителството ще прави нова оценка на офертите за изтребителите

Правителството ще анализира отново подадените оферти за купуване на нови изтребители преди да реши съдбата на най-скъпата сделка от модернизацията на армията. Това стана ясно от думите на военния министър Красимир Каракачанов, който във вторник посети бригадата "Специални сили" в Пловдив.

"Смятам, че доста прибързано служебното правителство внесе доклада в Министерски съвет, при положение, че знаеше, че няма да има време да го разгледа”, каза Каракачанов, цитиран от "Фокус".

По думите му офертите ще се изчислят пак и ще се видят възможностите, които има българската държава.

В едно от последните си заседания служебният кабинет на Огнян Герджиков одобри класирането на подадените оферти в конкурса за нов тип изтребители, което предизвика обвинения, включително от средите на ГЕРБ, че се прави опит да се предреши конкурсът.

Според Красимир Каракачанов става въпрос за огромна сума пари и при грешка обществото няма да прости на правителството.

"Говорим за реална преценка, а не за трикове и смяна на експертизата”, заяви Каракачанов и добави, че правителство трябва да вземе решение, което е необходимо да е напълно реално.

Работната група в Министерството на отбраната класира на първо място предложението на шведския консорциум СААБ за нови изтребители "Грипен", пред офертите на Португалия и САЩ за Ф-16 втора ръка и на Италия за втора ръка "Юрофайтер".

Служебните министри обаче отказаха да коментират официално проекта, чиято цена се очаква да стигне 1.5 млрд. лева, и вместо това контролирано бе разпространена само неофициална информация.

Като повечето военни сделки и тази се подготвя на тъмно, което позволява различни спекулации по темата.

В края на миналата година от БСП "алармираха" , че проектът е пренаписан и тласнат в посока на Ф-16. От ГЕРБ пък, които бяха на крачка от купуването на Ф-16 по време на първия си кабинет, заподозряха действия в обратната посока.

Според плановете на военното министерство трябва да бъдат закупени общо 16 изтребители на два транша.

За първите осем от тях и съответната инфраструктура и оборудване са предвидени около 1.5 милиарда лева.

Към момента не е ясно дали ще се стигне въобще до следващия транш при положение, че МО се готви да завърши и другите два модернизационни проекта – купуването на патрулни кораби за над 800 млн. лева и на нови бронирани машини за над 1 млрд. лева.

За последния проект все още не е предвидено финансиране, но ГЕРБ и "Обединените патриоти" го обявиха за приоритетен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?