Правителството ще сезира прокуратурата за концесията на мини "Бобов дол"

Държавата няма как да се намеси в частна фирма, припомни енергийният министър

Мини "Бобов дол", сн. БГНЕС
Правителството няма как да се намеси в частна фирма като мини ”Бобов дол”, но ще сезира компетентните органи за концесията на рудник "Бабино", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 
 
Тя допълни, че ”миньорите не бива да бъдат използвани за това, някой да защитава икономически и политически цели и то седмици преди изборите”.
 
По-рано тази седмица работници от рудник "Бабино" прекараха три дни под земята, протестирайки с искане да получат неизплатените им заплати.
 
Протестът бе прекратен след като работодателят – "Въгледобив Бобов дол", изплати дължимия остатък от августовските трудови възнаграждения по тъмно и на ръка, за да излязат миньорите от забоите, а директорът на предприятието Красимир Чаврагански подаде оставка. Оттеглянето му на практика обаче е без значение, тъй като той е едноличен собственик на фирмата "Въгледобивна компания", която притежава "Въгледобив Бобов дол", но зад нея всъщност стои скандалния бизнесмен Христо Ковачки.
 
"Разрових се в архивите и се натъкнах на много интересни неща по отношение на действията на хората, които са ги взимали по онова време. През 2005 година правителството чрез тогавашния министър на енергийните ресурси Мирослав Севлиевски дава концесията на мини "Бобов дол", по това време държавно дружество. Впоследствие в концесионния договор се поставят и определени условия, при които договорът ще влезе в сила”, обясни Петкова пред Нова телевизия.
 
”Условието, при което този договор ще влезе в сила, е следното - той ще влезе в сила след извършване на приватизация по силата на която ще бъде приватизирано държавното дружество "Мини Бобов дол" или чрез някаква друга сделка, по силата на която ще бъдат прехвърлени акции на друго държавно дружество, което няма да бъде държавата. Тоест държавата е очаквала да получи определени приходи във връзка с тази приватизация. И едва тогава да бъде в сила този договор. През 2007 година неизвестно защо е подписано допълнение, по силата на което се прехвърлят правата по концесията, която не е влязла в сила, на "Ораново" ЕООД, което е сегашното Въгледобив "Бобов дол", добави Петкова.
 
Депутатите вече подготвят и анкетна комисия, която да провери всички детайли около концесията на мините. 
 
Очаква се идната сряда в енергийното министерство да се събере и работна група, която да обсъди подробно бъдещето на рудник "Бабино", откъдето работодателят искаше да съкрати 650 души, от които 150 са пенсионери, а още около стотина предстои да излязат в пенсия.
 
Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?