Правителството смени 24-ма областни управители

Реформаторите получават петима, АБВ – двама, а новата интрига е за назначението на кадър от НДПС в София

Сн.БГНЕС

Министерският съвет смени 24 от 28-те областни управители, от които петима са на Реформаторския блок и един на АБВ. На постовете си остават управителите на областите Пловдив, Варна, Хасково и Силистра.

Назначението на зам.-председателя на Народната партия "Свобода и достойнство" (НПСД), част от РБ, Веселин Пенев за областен управител на София-град предизвика напрежение поне по две линии. Първо, партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" е очаквала постът да бъде даден на юриста Стамен Янев от нейната партия. След като това не е станало, ДБГ са останали без областен управител.

Далеч по-сериозни може да се окажат последствията за отношенията между правителството и подкрепящия го в парламента Патриотичен фронт (ПФ), който от десетина дни заплашва да оттегли подкрепата си заради назначението на зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов от НПСД.

Днешното назначение започва да мирише на нарочна провокация към нас, коментира пред репортери в НС съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов, но уточни, че окончателното решение за оттеглянето на подкрепата към кабинета на Бойко Борисов ще бъде взето другата седмица.

Патриотичният фронт не е пожелал негови представители да бъдат избирани за областни управители.

През август служебният кабинет на Георги Близнашки подмени 15 областни управители на няколко пъти. От БСП тогава го обвиниха в тотална чистка и обявиха, че новите назначения са кадри на ГЕРБ и са съгласувани с партията на Бойко Борисов, което се оказва, че не е точно така, защото сега се ревизират и назначения, направени от Близнашки.

Както става ясно от стенограмата на правителственото заседание в сряда, назначенията са породили търкания между РБ и ГЕРБ, както и нови стълкновения вътре в РБ.

Вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Кунева не е доволна от квотното разпределение на постовете. По думите ѝ петимата областни управители от Реформаторския блок "прекрасни хора", но в картината липсва представител на ДБГ. "Като се има предвид каква е тежестта вътре в самата група, на мен много ми се иска да помислите и върху това", казва Кунева и напомня, че са предложили специално кандидат за София.

Премиерът Борисов ѝ отказва да преразгледа решението си, но успокоява Кунева, че след година обикновено има промени, защото "едни изостават". Освен това, той не иска да го обвинят, че се меси в работите на Реформаторския блок. "Пази, Боже, да си го помисля дори!", казва Борисов.

Той заявява, че земеделският министър Десислава Танева, преди това избрана за депутат от ГЕРБ в Сливен, не е доволна от назначението на областния управител на Сливен от квотата на ДСБ, но това е положението. "Ако се обърна към госпожа Танева в момента с назначението на областен управител в Сливен, искам да ѝ видите физиономията само каква ще бъде", казва премиерът.

Кой е новият областен управител на София

Политически имиджмейкър е новият областен управител на София Веселин Пенев. Той е зам.-председател на Народната партия "Свобода и достойнство" на Корман Исмаилов.

Според депутати политическата кариера на Веселин Пенев е била свързана с Касим Дал, който напусна ДПС през 2012 г. Пенев е бил негов медиен съветник, като по времето на 41-то Народно събрание е бил експерт в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Новият областен управител на София е роден на 2 ноември 1962 г. Той е магистър по психология, като през последните 20 години се занимава активно с политически маркетинг и имиджмейкинг. От 16 години политически консултант с богат практически опит в изборните технологии, е посочено в кратката му биография на сайта на НПСД.

Веселин Пенев участва като акционер в няколко фирми, чиято дейност е свързана с консултантска и рекламна дейност. Той е едноличен собственик на фирмите "Вита консулт" и "ГП Консулт". Чрез "Вита консулт" участва в две обединения "Водна инфраструктура Козлодуй", и "Водна инфраструктура Криводол", които изпълняват проекти по европейските фондове.

Отделно Пенев има дял във фирма "Баян" (19.68%) и в "Глобъл принт" (24%). Той е мажоритарен собственик и във "Войс Актив" (51%), сочи справка в информационната система Дакси".

Веселин Пенев е бил и акционер във футболен клуб "Локомотив София".

Новият областен управител на София Веселин Пенев е от партията на Корман Исмалиов - Национална партия "Свобода и достойнство". Той е магистър по социална и юридическа психология от СУ "Св. Климент Охридски". В момента се занимава с консултантска дейност, е посочено в правителственото съобщение.

Той ще заеме поста на Росен Малинов, който бе кандидатура на БСП и беше назначен от кабинета "Орешарски“, но запази поста си при управлението на служебния кабинет "Близнашки“.

Преди години Веселин Пенев беше пиар на ДПС, когато Касим Дал бе зам.-председател на движението. Пенев напусна ДПС заедно с Касим Дал и Корман Исмаилов и беше сред основателите на НПСД.

ДСБ (част от РБ) взима Сливен и Видин, като на постовете са назначени двама адвокати. В Сливен това е Димитър Сяров, който е и юрисконсулт в Регионалния инспекторат по образованието, а във Видин - Момчил Станков, който е магистър по право и общински съветник от 2008 г. досега.

СДС получават Бургас и Стара Загора, казаха депутати от Реформаторския блок пред Mediapool. За Стара Загора е назначен Георги Ранов. Той има магистратура от Миннногеоложкия университет в София. Работи в частната сфера и е общински съветник от 2011 г. Новият областен управител на Бургас е Вълчо Чолаков, магистър по право от Бургаския свободен университет. Той е член на Бургаската адвокатска колегия и е общински съветник от 2007 г.

От квотата на АБВ е областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, казаха депутати. Дълги години той е работил като журналист, телевизионен водещ, продуцент и редактор на публицистични предавания, се казва в съобщението на правителствената пресслужба.

Областните управители на ГЕРБ

За ГЕРБ остават 21-ма областни управители, като 19 са нови назначения. На постовете си се завръщат бивши областни управители, управлявали по време на първото правителство на Борисов в периода 2009- 2013 г., депутати и общински съветници.

За областен управител на Велико Търново е назначен Пенчо Пенчев, който е заемал същата длъжност по времето на първото правителство на ГЕРБ в периода 2009-2013 г. В момента Пенчев е депутат в 43-ото Народно събрание.

Малина Николова е новият областен управител на Враца. Дълги години тя е директор на Началното училище "Иван Вазов" в града, а от май 2013 г. е председател на Общинския съвет във Враца.

Областната управа в Габрово се поема от бившия кмет Николай Сираков, който в момента е председател на местния Общински съвет.

Постът в Добрич ще бъде поет от Маргарита Новоселска. Тя е магистър по медицина от ВМИ - Варна и по здравен мениджмънт от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". От 2006 г. до сега е управител на ЦПЗ "Д-р П.Станчев" – Добрич.

Областен управител на Кърджали става икономистът Илия Илиев, който се занимава с частен бизнес. Той е общински съветник от 2011 г.

Новият областен управител на Кюстендил е Виктор Янев, в момента заместник-кмет на община Кюстендил. Той е магистър по спортен мениджмънт, има специализации по "Управление на администрацията" и "Европейска административна практика".

Мадлена Бояджиева-Ничева е назначена за областен управител на Ловеч. Тя е председател на Общинския съвет в Тетевен. Преди това е била управител на болница "Д-р А. Пешев" в града.

Ивайло Петров поема ръководството на областната администрация в Монтана. Той е бил на същия пост по времето на първото правителство на ГЕРБ.

Народният представител Ирена Соколова ще застане начело на областната администрация в Перник.

Ралица Добрева става областен управител на Плевен. Тя е дългогодишен служител в системата на Министерството на земеделието и храните, като до август 2013 г. е била директор на областната дирекция "Земеделие" в Плевен.

Областен управител на Разград ще бъде икономистът Петър Василев. Той е заместник-директор на РЗОК в града от 2008 г.

Стефко Бурджиев оглавява областната администрация в Русе. Той е заемал този пост в периода ноември 2011 г. – юни 2013 г. В момента е главен асистент в Русенския университет.

Областен управител на Смолян е Недялко Славов. Той е завършил е икономика във ВИУ – Варна. Бил е заместник-областен управител, а след това депутат в 41-ото Народно събрание. В момента се занимава с частен бизнес.

Администрацията на София-област ще бъде ръководена от Росица Тодорова, директор на началното училище "Христо Ботев" в Годеч, бивш зам.-областен управител на София-област.

Областната администрация в Търговище ще бъде оглавена от икономиста Светлин Бонев, чиято професионална кариера е свързана със сферата на телекомуникациите.

Начело на област Шумен застава Донка Иванова. Тя е завършила руска филология и е специализирала педагогика. Била е заместник-кмет, общински съветник, народен представител. Директор е на средното училище "Сава Доброплодни" в Шумен.

Димитър Иванов е областен управител на Ямбол. В областната администрация е работил от 2009 г. първоначално като заместник-областен, а след това и като областен управител. Депутат е в 42-ото Народно събрание.

Четиримата оцеляха от времето на Близнашки

Четиримата областни управители на Пловдив, Варна, Силистра и Хасково, които оцеляха при рокадата, бяха назначени от служебния премиер Георги Близнашки.

От тях трима са свързани с ГЕРБ, докато областният управител на Варна Стоян Пасев е от квотата на АБВ. Така партията на бившия президент Георги Първанов има двама областни управители, заедно с днешното назначение на Пазарджик.

Областният управител на Пловдив Розалин Петков беше едно от първите назначения на Близнашки. Той смени Венцислав Каймаканов, който беше от квотата на ДПС, с което предизвика протести при назначението му. Преди това Розалин Петков беше заместник-кмет на Пловдив.

Областен управител на Хасково остана Добри Беливанов, а на Силистра – Стоян Бонев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?