След часове на обсъждане

Правителството смени целия състав на ДКЕВР

Правителството определи досегашния член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Анжела Тонева за председател на регулатора, съобщиха от правителствената пресслужба късно вечерта в сряда.

Тонева, която работи в регулаторния орган от 2001 г. , а е неин член от 2009 г. ще довърши мандата на досегашния председател Евгения Харитонова, която сутринта е подала оставка.

Сменени са и членовете на комисията, като от постовете са освободени Андон Роков, Костадин Балачев, Милена Миланова, Цветанка Андреева и Стефан Герчев.

С петгодишен мандат за членове на Комисията са избрани Илиян Хр. Илиев, Михаил Димитров и Еленко Божков (главен секретар на Комитета по енергетика по времето на правителството на Жан Виденов). Другите трима членове на ДКЕВР са Илиян Б. Илиев, Милена Миланова (досегашен член) и Димитър Димитров. Те ще довършат мандатите на Андон Роков, Костадин Балачев и Цветанка Георгиева.

За смяната на членовете на органа предизвести премиерът Пламен Орешарски, който след края на правителственото заседание потвърди появилата се по-рано информация, че Харитонова е подала оставка, като съобщи, че цялата досегашна ДКЕВР си отива.

"Има подадени оставки от членове на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и до края на деня ще станат известни новите имена в регулатора", каза министър-председателят и обеща до края на деня да има нов състав на комисията, защото пред органа стоят тежки задачи и няма време за губене.

Енергийния регулатор работи в последните месеци под кадрово напрежение. Първо бе уволнен председателят му Ангел Семерджиев, който внезапно загуби благоволението на ГЕРБ и на главата му се стовари разследване за конфликт на интереси.

След това Бойко Борисов определи за нов председател Юлияна Иванова, която бе работила за немската RWE в България. Иванова се задържа само няколко дни и се оттегли, след като стана известно, че неин онлайн-магазин е извършвал нерегламентирана търговия с цигари.

Последва ново назначение - на 8 март Евгения Харитонова пое председателското място, одобрена от правителството в оставка на Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България