Правителството смята за приключени социалните теми за догодина

Пенсионери плашат със стачка, ако се им се актуализират плащанията според средния осигурителен доход

Правителството отново даде знак, че не възнамерява да се съобразява с исканията на синдикати и пенсионерски организации за промяна между първо и второ четене на бюджета на държавното обществено осигуряване, който в четвъртък се обсъжда в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Това стана на фона на заплахи за стачка на пенсионерите, ако не им бъдат вдигнати пенсиите според средния осигурителен доход в страната, а не само с предвидените сега 3 процента и след синдикален протест предишния ден с искания за замразяване на пенсионната възраст, вдигане на бюджетните заплати и оздравяване на държавните дружества.

Бюджетът за следващата година включва голяма част от исканията на социалните партньори от КНСБ, а някои от тях вече се изпълняват, повтори думите си от сряда вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева. Тя и социалният министър Хасан Адемов получиха в четвъртък протестна декларация с исканията на профсъюза.

Този бюджет е социално ориентиран, защото 36 на сто от всички разходи в него са за социално осигуряване, подпомагане и грижи, което представлява 13.8 на сто от БВП, посочи Адемов, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет.

Той припомня, че за пенсии и други социални плащания по линия на държавното обществено осигуряване са отделени с 400 млн. лв. повече, отколкото в бюджета за тази година, а за политиките, които реализира повереното му министерство, увеличението е с 94 млн. лв. Важно е за нас през следващата година да финализираме промените в пенсионната система, за които настояват и КНСБ, казва Адемов. Той обеща да предложи всички промени, "които да облекчат това поколение, което на практика понесе цялата пенсионна реформа през последните 14 години".

Бобева също е на мнение, че "някои от исканията на синдикатите са залегнали в програмата на правителството, а част от тях се изпълняват и досега", визилайки антимонополното и антикорупционното законодателство и Закона за енергетиката.

От съобщението става ясно, че се водят преговори със Световната банка за цялостен преглед на правната рамка и политиките по отношение на монополи, картели и всякакви форми за нелоялни практики.

По думите на Бобева, мерките за стабилизиране и намаляване на напрежението в сектора на енергетиката са "част от програмата, която предвижда като основен въпрос създаването на национална дългосрочна стратегия за енергетика, целяща ребалансиране на сектора". Програмата ще бъде готова до края на годината и ще се подложи на съгласуване с политическите партии, експерти, неправителствени организации, работодатели и синдикати, обясни Бобева.

Пенсионери плашат с протест излизат на протест срещу малкото увеличение на пенсиите

Часове преди гласуването на бюджета за държавното обществено осигуряване от парламентарната бюджетна комисия, Конфедерацията на организациите на пенсионерите и възрастни хора в България поиска пенсиите да бъдат преизчислени спрямо последния среден осигурителен доход за страната, който по данни на Националния осигурителен институт е 641 лв. за периода 1 октомври 2012-31 септември 2013.

Председателят на асоциация "Обединение" Константин Недев припомни, че последното преизчисление на пенсиите спрямо осигурителния доход бе през октомври 2008 година, когато той беше 398 лв. Оттогава осигурителният доход е скочил със 60 процента, а сега управляващите искат с швейцарското правило да ни пробутат 3 процента увеличение, каза Недев и допълни, че според него минималната пенсия трябва да бъде равна на минималната заплата. По думите му, швейцарското правило е "субективно и погрешно решение, което не пасва на пенсионната система у нас".

Друго искане на пенсионерите е коледната добавка да важи за всички, а не само за най-бедните. Тази година 50 лв. отгоре за празниците ще получат само възрастните хора с пенсии под линията на бедността за 2014 година, изчислявана на 251 лв.

Пенсионерите поискаха също така добавката за възрастните, работили при вредна радиоактивна среда, да стане 90 процента от социалната пенсия. Добавката от 10 години не е актуализирана и е в размер на 33 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?