Правителството твърди, че не готви военна помощ за Иракски Кюрдистан

Правителството твърди, че не готви военна помощ за Иракски Кюрдистан

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заяви, че България не е обсъждала признаването на бъдещия референдум за независимост в Иракски Кюрдистан и няма намерение да изпраща там военна помощ.

По-рано депутатът от БСП Елена Йончева поиска информация за срещата на Борисов с държавния глава на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани, състояла се миналата седмица в София.

"Ако е вярна информацията в техните медии, че се е говорило за предоставяне на военна помощ от наша страна, че са водени разговори за признаване на референдума, обществеността трябва да знае, трябва да бъде информирано Народното събрание и да има дебати", посочи депутатът.

Захариева отговори, че става въпрос за "дипломатическа, протоколна, приятелска среща, говорено е главно за борбата с тероризма".

"Не знам БСП откъде ги твърдят тези неща, ние сме съюзник в НАТО, знаете как се взимат решения там", каза Захариева.

Тя уточни, че срещата е част от обиколката на Масуд Барзани в региона.

"Обмяната на информация за сигурността е основен приоритет и се обсъжда с всички, които могат да допринесат за това. Освен това срещите у нас на Барзани са протоколни, ние имаме интереси в икономическата област. Обсъждани са отношенията с Иракски Кюрдистан и в земеделието и туризма", добави Захариева.

Борисов е приел Масуд Барзани миналата седмица, като нямаше официална информация за разговорите. По-рано тази година основните политически партии в Иракски Кюрдистан се договориха да се проведе референдум за независимост на региона от Ирак.

Темата за независимостта на Иракски Кюрдистан се повдига от местните политици нееднократно от момента на придобиването на автономия на региона през 2005 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България