Правителството умилостивява социалните работници с 10% по-високи заплати

Заплатите на социалните работници ще бъдат увеличени с 10% със задна дата от 1 април, заяви в петък министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова по време на форум по социалните дейности.

Изказването ѝ идва след като миналата седмица социалните служби в няколко града заплашиха, че ще излязат на протест и настояваха за 50% увеличение на заплатите. Демонстрациите бяха отложени, защото синдикатите и Агенцията по социално подпомагане започнаха преговори.

На въпрос защо увеличението няма да се влезе в сила от януари, премиерът Сергей Станишев, който откри конференцията, отговори, че такива са възможностите на бюджета.

Повишаването на доходите, предвидени от социалното министерство, е значителна стъпка напред, каза премиерът. Не можем да направим всички желани стъпки във всички области едновременно, "защото това означава бюджетът да гръмне", коментира още той.

От своя страна Масларова не пропусна да припомни, че предвижданото от правителството 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор от 1 юли ще обхване и социалните работници.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?