Правителството уволни и шефа на НСБОП

Правителството предложи на президента да пенсионира директора на Национална служба "Борба с организираната престъпност" ген. Румен Миланов.

Смяната на генералите Румен Миланов и Димитър Владимиров бе предизвестена. В сряда президентът Георги Първанов обяви, че Владимиров трябва да подаде оставка заради засечените повече от 10 негови гардове и шофьори, обслужвали едновременно първите мъже в държавата и сенчести бизнесмени. Заради скандала, си отива и ген. Миланов, чиято служба две години е крила информация от президента и НСО за засечените контакти на държавни охранители с престъпния свят.

Министърът на отбраната Николай Свинаров съобщи, че на заседанието не била стартирана процедурата за отстраняването на шефа на НСО.

Още не била ясна формулировката на мотивите за освобождаването на Владимиров - дали поради пенсиониране или за несправяне с работата, обясни Свинаров.

Според източници от "Дондуков"1 обаче не е постигнато съгласие между премиера и президента за това кой ще оглави НСО след отстраняването на Владимиров. В Министерски съвет се говори, че идеята на Първанов била до назначаването на титуляр, контролът над службата да се упражнява от човек от неговата администрация и се спряга името на шефа на кабинета му. От прессекретариата на президента обаче казаха, че за първи път чуват за такава идея и отказаха коментар.

СДС обяви, че в МВР се извършва чистка. Според Йордан Бакалов отстраняването на шефа на НСБОП година преди изборите цели да замете следите от сегашното управление и да вкара в службата хора на БСП.

От Демократи за силна България коментираха, че със смяната на шефа на НСБОП, кадровикът на БСП в правителството министър Петканов продължава да предава на социалистите сектора за сигурност.

Новият шеф на НСБОП с награда от Европол

На мястото на ген. Румен Миланов правителството предлага шефа на РДВР-Пловдив ген. Валентин Петров. За издигането му, според източници на Mediapool, вътрешният министър Георги Петканов се консултирал със зам.шефа на БСП, който кадрува в службите, Румен Петков, а също и с президента. Близки до "Позитано"20 твърдят обаче, че ген. Петров бил харесан от Бойко Борисов, а лансираният от Румен Петков шеф на РЗБОП-Плевен подп. Мирослав Николов, забъркан около стрелбите и скандалите в града, щял да бъде издигнат за зам.директор на НСБОП, който да наблюдава контрабандата и борбата с терора.

Самият генерал Борисов обаче до последно бранеше Румен Миланов. В четвъртък Борисов каза, че с него не е разговаряно за това кой ще поеме поста директор на НСБОП и заяви, че не разбира какво налага смятаната на ген. Румен Миналов. "Гарантирам, че ще направя всичко необходимо той да остане в нашите редици, разбира се, по негово желание. В евроатлантическите структури ще търсим вариант от това да се възползваме от неговите качества и знания и да остане в нашия екип", каза още Борисов, явно недоволен от рокадата.

Още една звезда за главния секретар на МВР

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: