Заплашено от антикорупционното разследване

Правителството в Анкара уволни още 14 полицейски началници

Уволненият шеф на истанбулската полиция Хюсеин Чапкън

Корупционният скандал в Турция се разраства като в петък още 14 ръководители на полицейски отдели са били отстранени от постовете си в разгара на полицейско разследване за предполагаема корупция, в което са замесени и имената на синовете на трима министри.

Турция вече отстрани през последните два дни голям брой полицаи на ръководни длъжности, в т.ч. шефът на истанбулската полиция Хюсеин Чапкън. Антикорупционното разследване, разтърсило страната месеци преди местните избори през март и президентските през август, бе определено от премиера Реджеп Тайип Ердоган като "мръсна операция", целяща да подкопае неговото управление.

Четиринайсет ръководители на отдели на Дирекцията на полицията в Анкара са били остранени от длъжност, съобщиха телевизиите НТВ и СиЕнЕн-Тюрк в петък. Причина за промените в ръководния състав след извършената във вторник операция според местния печат е предприемането на действия без знанието на по-висшето ръководство на полицията.

Опозиционният лидер Кемал Кълчдароглу коментира думите на премиера Реджеп Тайип Ердоган, който критикува органите на реда, че в хода на 14-месечното проследяване на заподозрените, не са го информирали за разследването. "Защо пък да информират тебе?", запита лидерът на Народнорепубликанската партия, напомняйки за друг случай, в който изникнаха съмнения за корупция - скандалът Дениз фенери от 2009 г.

"За случая Дениз фенери беше подадена предварителна информация и стана ли той тема на разследване?", попита още Кълъчдароглу, като добави, че "там, където няма демокрация, има тоталитарни режими".

Скандалът от 2009 г. се отнася до отклоняване към частни фирми на милиони евро от дарения, събрани от турската общност в Германия за ислямската благотворителна организация "Дениз фенери". Тогава се появиха твърдения, че благотворителната организация, чиито учредители са близки до правителството, може да е финансирала със средства управляващата ПСР. В крайна сметка остана впечатлението, че случаят е бил потулен, а отговорни лица, които германското правосъдие осъди, са били прикрити. Така и не бяха намерени доказателства, че неправомерно присвоените пари са стигнали до ПСР.

Турски вестник коментира реакцията на Ердоган

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган и неговата номенклатура никога не ни разочароват, пише с ирония в коментар в. "Хюриет дейли нюз", цитиран в петък от БТА. След първоначалния шок, те обявиха присъдите си: невинни преди процеса. Дори не проучиха някое от доказателствата на прокуратурата, които, по закон, трябва да са тайни до започване на съдебната процедура. Сигурни са, че разследването е работа на тайни мрежи, надяващи се да опетнят правителството, че това е една "много, много мръсна операция", че заговорниците се опитват да помрачат бъдещето на Турция, че това е добре планирана психологическа война срещу правителството.

"Вицепремиерът Бюлент Арънч заяви: "Знаем кои са конспираторите", но по някаква причина се въздържа да ги назове. Арънч намекна, че всичко случващо се сега е продължение на същия план, който запали искрата на "лятото на свободата" на Турция, или по-просто (протестите за парка) Гези, при което ние следва да подозираме ревизирания правителствен списък на престъпници от тогава, интергалактическите сили, лихварското лоби, еврейската диаспора, чуждите разузнавателни служби, финансисти, Луфтханза, Би Би Си, "Икономист", Ройтерс и Си Ен Ен. Не е ли чудно, че лоши хора успешно са се внедрили по високите етажи на турската полиция и съдебната система?", коментира по-нататък вестникът.

Очевидно г-н Ердоган смята, че може да попречи на по-нататъшна вреда, като отстрани десетки заподозрени полицейски началници или като оказва натиск върху прокуратурата, добавя изданието.

По иронично стечение на обстоятелствата точно същите прокурори, които мажоретките на Ердоган хвалеха като герои, когато повдигнаха обвинения срещу генерали заговорници за преврат преди няколко години, сега са "изменници, които искат да помрачат бъдещето на Турция", защото този път разследват приятели на Ердоган, а не врагове.

Хилядите доказателства, с които се твърди, че полицията разполага след неколкомесечно техническо и физическо проследяване, са фалшиви, резултат от заговора на тъмни сили, действащи чрез телекинеза (отпратка към изказване на съветник на премиера, че чужди сили планират да убият Ердоган чрез телекинеза, бел. ред.). САЩ, ЕС, Русия и Китай един ден тайно се събрали и обсъдили планове как да спрат неминуемия възход на Турската империя, която след няколко години, ще превърне всички тях заедно в джуджета. Безпомощни, те прибягнали към телекинезата.

Но нищо, заговорът сега е осуетен. Спокойно можете да се върнете към амбициите си да отгледате набожни поколения. Но не забравяйте да не позволявате на набожните деца агресивно да крадат, завършва коментарът на турския вестник "Хюриет дейли нюз".

Същевременно турските медии съобщават, че петдесет души, задържани във вторник, са изпратени в съда, който следва да се произнесе за задържането им в предварителен арест. Според "Хюриет" за осем от тях вече е взето решение за оставянето им в ареста, а двама са били освободени от прокуратурата.

Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Хюсеин Челик е опровергал информациите за оставки на министрите, чиито синове бяха замесени в скандала, и на министъра за Европейския съюз. След среща на премиера с група министри, сред които министърът на икономиката Зафер Чаглаян, чийто син е сред задържаните, говорителят на ПСР определи спекулациите като "абсолютна лъжа".

"Уважаемите министри казаха, че са готови да направят нужното, за да улеснят премиера. Дори и тези колеги да бъдат съдени, те не са изправени на съд в момента, не можем да ги приемем за виновни предварително. Ние не играем на министерско тото. Този, който ще вземе решение, е премиерът", е заявил Челик.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?