Правителството в България се опитва да контролира националните медии

Българското правителство през 2002 година се опита на няколко пъти неуспешно да наложи политически контрол върху националните електронни медии чрез промени закона за радио и телевизия, заяви Аарон Роудс, изпълнителен директор на Международната хелзинкска федерация за човешките права /МХФЧП/. На пресконференция днес беше представен Годишния си доклад за човешките права в Европа, Централна Азия и Северна Америка, съобщи БТА.

В него се отбелязва, че в България през миналата година се е увеличила дискриминацията срещу ромите, направени са неуспешни опити за реформа в съдебната система и се е влошила ситуацията с религиозните свободи. Според заключенията на документа, страната ни има проблеми с условията в психиатричните болници и в домовете за социална закрила на децата, както и с достъпа до убежища за бежанци.

За 2002 г се установява намаляване на случаите на незаконна употреба на физическа сила в местата за задържане, съобщи председателят на Българския хелзинкски комитет /БХК/ Красимир Кънев. Той допълни, че за годината е регистриран само един случай на загуба на живот в резултат на стрелба от граничен полицай.

По думите на Кънев у нас проблемите с корупцията са значително по-малко, отколкото в преобладаващата част от страните в Централна Азия.

Според председателя на БХК у нас всяка година най-малко 5000 души са настанявани принудително, в несъответствие с международното право, в психиатрични заведения. Красимир Кънев допълни, че подобни проблеми има и с настаняването в социални заведения.

Докладът на МХФЧП установява сериозно нарушаване на човешките права в 10-12 страни от Европа, съобщи изпълнителният директор на МХФЧП Аарон Роудс.

По думите му в голяма част от централноазиатските страни е "трудно да се говори за съществуването на някакви човешки права". Туркменистан, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан са страните, в които човешките права са най-често пренебрегвани, според данните в доклада на организацията. Сериозни проблеми има и в Армения и Украйна, а в Чечня ситуацията направо граничи с геноцид, заяви Роудс.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?