Правителството в оставка натовари с над 350 млн. лв. следващия кабинет

Наддоговорените водни проекти по програма “Околна среда” ще са за сметка на бюджета

сн. БГНЕС

Правителството в оставка на Бойко Борисов натовари с над 350 млн. лв. следващия кабинет, който ще трябва да плати с пари от бюджета наддоговорените водни проекти по програма “Околна среда” (ОПОС). Решението беше вкарано извънредно в дневния ред на кабинета в петък. Целта е да се гарантира, че всички европейски средства по програмата ще бъдат усвоени, каза ръководителят на управляващия орган по ОПОС Малина Крумова пред Mediapool.

 

Освен това кабинетът в оставка разреши още водните договори на Пловдив и Добрич за над 231 млн. лв. да бъдат подписани и изпълнението им да започне с пари от бюджета, преди още да е получено одобрението им от Европейската комисия. Тази практика до момента се прилагаше основно за строителството на магистралите.

 

Така премиерът в оставка Борисов, който четири години не спря да повтаря колко необезпечени договори е наследил от тройната коалиция, които е трябвало да плаща, завещава същото на бъдещия кабинет. Сумата дори може да се окаже два милиарда повече, ако кметовете вземат да се мобилизират и изпълнят договорените водни проекти.

 

Действието в последните изтичащи дни на това правителство може да се разглежда и като превантивна мярка следващите управляващи да не направят ревизия на вече сключени договори, така както стори кабинетът “Борисов” след като взе властта. По отношение на ОПОС бяха прекратени около десетина водни проекти, а стойността на други беше редуцирана, като за това настояваше Европейската комисия.

 

Примерът на предишните управляващи за необосновано скъпи проекти обаче явно заради и ГЕРБ. През лятото на 2012 г. зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева ударно подписа договори с общини, предимно управлявани от ГЕРБ, които значително превишиха правилото от 500 евро инвестиция на един жител за проект във водния сектор. Такива са проектите на Банкя, Банско, Несебър, Созопол, Раковски, Нови пазар, Кнежа, Исперих.

 

Водни проекти за над 2 млрд. лв. - без финансово обезпечение

 

Бюджетът на ОПОС за периода 2007-2013 г. е 3.5 млрд. лв. Към момента са сключени договори за 5.1 млрд. лв., показва справка в информационната система на еврофондовете ИСУН. Като добавим и двата нови на Пловдив и Добрич, сумата набъбва до близо 5.5 млрд. лв. Това означава, че водни проекти за над 2 млрд. лв. на практика са без финансово обезпечение.

 

На заседанието си в петък правителството в оставка реши да гарантира с пари от бюджета само до 10% над договореното по програмата – което е 350 млн. лв. Освен това кабинетът даде възможност плащанията да продължат до края на 2016 г., като това отново ще става с бюджетни средства. Според европейските регламенти проектите трябва да бъдат реализирани до края на 2015 г., за да не загубим безвъзмездната помощ.

Тези решения са взети като превантивна мярка за успешното приключване на програмата и възможности за гъвкавост при необходимост, каза Малина Крумова. По думите ѝ, въпреки че са наддоговорени над 50% от средствата, това съвсем не означава, че всички договори ще бъдат изпълнени през този програмен период. Голяма част от проектите по комулираната процедура (т.нар. на гола поляна – без работен проект) най-вероятно ще бъдат прехвърлени за изпълнение през следващия програмен период 2014-2020 г., посочи Крумова. Такива са общо 26 договора с общини за 920 млн. лв.

 

Освен това не трябва да се забравя, че при търговете се получава икономия на средствата и строителните договори се сключват на цени по-ниски от прогнозните, обясни Крумова. Затова резервът от 350 млн. лв. от бюджета се прави с цел да се осигури финансовото обезпечаване на сключените търговски договори за изграждане на водната инфраструктура, допълни тя.

Отделно не трябва да се забравя, че не всички разходи по изпълнение на водните проекти на общините се признават, напомни Малина Крумова. По думите ѝ все още част от разходите не се възстановяват заради пропуски в документацията или налагане на т.нар. финансови корекции основно заради нарушения при повеждането на тръжните процедури.

Водните проекти на Добрич и Варна

Правителство в оставка даде право на министъра на околната среда да подпише договорите за водните проекти на Пловдив и Добрич. Проектът на Пловдив е за близо 126 млн. лв., а този на Добрич – за над 105 млн.лв. Двете общини се управляват от кметове на ГЕРБ.

Като големи проекти тяхното финансиране задължително трябва да бъде одобрено от Европейската комисия. Апликационните им форми бяха изпратени в Брюксел още в края на 2011 г. като очакванията са до лятото на тази година да получат одобрение, каза Малина Крумова.

С решението си правителството дава възможност двете общини да започнат подмяната на ВиК мрежата и строителството на пречиствателни станции още през пролетта с пари от бюджета. Двете общини са приключили по-голямата част от обществените поръчки и в момента са пред подписване на договорите с изпълнителите.

Най-слабата програма

Оперативна програма “Околна среда” е с най-слабо изпълнение по отношение усвояването на европейските средства. От договорените 5.1 млрд. лв. досега са разплатени едва 651 млн. лв., което е 18.5%. Поради тази причина, за да не бъдат загубени средства през 2013 г., в момента върви ударно договаряне и разплащане на около 600 млн. лв. за пожарни и хеликоптер за МВР и екологичен транспорт за 7-те големи града.

 

Така че и ако и следващите правителства не се справят с предизвикателството – водна инфраструктура, още повече че настоящият парламент, както и предишният, не успя да приеме важни законови поправки в сектора, може да не се стигне до вадене на допълнителни пари от бюджета.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес