Правителството в оставка задвижи военни проекти за близо 3.5 милиарда

Сделката за изтребителите ясна до шест месеца, задейства се и поръчката за бронирани машини, въпреки че няма планирано финансиране

Правителството в оставка задвижи военни проекти за близо 3.5 милиарда
Правителството в оставка задейства през последните дни два от най-скъпите проекти от модернизацията на армията – закупуването на нов тип изтребители и бронирани машини за Сухопътни войски, които общо могат да достигнат над 2.7 млрд. лева. 
 
След като в петък военното министерство най-накрая изпрати искането за оферти за нови изтребители до Италия, Португалия, САЩ и Швеция, в понеделник зам.-военният министър Атанас Запрянов съобщи, че към средата на следващата година ще е ясно с кой ще бъде подписана сделката. 
 
Освен това се придвижва напред и проекта за закупуването на бронираните машини, за който обаче правителството така и не предвиди финансиране. 
 
Запрянов обясни, че вече са набелязани 5-6 компании, от които ще се търсят оферти за машините, но все още не е ясно по какъв точно модел ще се реализира проектът. 
 
Първоначално Сухопътните войски планираха да бъдат закупени 238 бойни машини за около 1 млрд. и 200 млн. лева, но финансовото министерство не одобри тези разчети и не отпусна финансиране. Така военното министерство реши да се опита да купи по-малък брой машини в по-дългосрочен период. 
 
Бронираните машини бяха считани за най-приоритетният проект, но неочаквано бяха изместени от плановете за покупка на два нови патрулни кораба. Проектът на Военноморските сили е за над 800 млн. лева, а трите общо са за над 3.5 млрд. лева. 
 
Сделката за изтребителите ясна до шест месеца 
 
Запрянов обясни, че в изпратените запитвания за даване на оферти (Request for Proposal) за нов тип изтребител е предвидено реалните предложения да бъдат получени до шест месеца. 
 
Запрянов очаква, че към средата на следващата година ще трябва да има решение по проекта. Сделката трябва да мине и през Народното събрание, тъй като по закон военните харчове над 100 млн. лева трябва да бъдат одобрени и в пленарна зала. 
 
Според Министерството на отбраната само тези страни могат да осигурят търсените от България машини на достъпна цена. Италия предлага изтребителите "Юрофайтер", Швеция - "Грипен", а САЩ и Португалия – Ф-16.
 
Запитвания за даване на оферти, които съдържат търсените от МО параметри за машините, са  класифицирана информация, но процедурата е ясна. Страните ще имат право да задават въпроси до МО, като без значение кой пита, отговорите ще бъдат изпратени до всички. 
 
Едва след това ще си изпратят официалните предложения.
 
Заради размотаването на проекта българската бойна авиация е 100% зависима от Москва, тъй като разчита само на старите съветски машини МиГ 29.
 
Военното министерство планира покупката на новите изтребители, които вече да бъдат съвместими с НАТО, да излезе около 1.5 млрд. лева. Те ще се плащат разсрочено няколко години след подписването на евентуалната сделка.
 
Около реализирането на проекта обаче отново има много съмнения предвид неясната политическа обстановка. При първото управление на Бойко Борисов военното министерство бе на крачка да сключи договор с Португалия за купуването на изтребители Ф 16 втора ръка, но договорът не беше сключен, тъй като правителството подаде оставка.
 
Новото правителство на ГЕРБ отново се захвана с подготвянето на проекта, който мина през серия завои. За него отговаряше екипът на новоизбрания президент Румен Радев, докато беше командир на Военновъздушните сили.
 
След като напусна, за да се включи в кандидат-президентската кампания, около проекта пак се разшумя, като от БСП и други партии обвиниха военното министерство, че отново сменя критерии по него.
 
Според специалисти от одобрените три възможности за нов изтребител са реали само две – за "Грипен" и Ф 16, тъй като покупката и експлоатацията на "Юрофайтер" излиза извън финансовите възможности на българската страна.
 
Чака се "политическа воля" за бронираните машини 
 
Запрянов обясни в понеделник, че на последното заседание на Съвета по отбрана командирът на Сухопътните войски е внесъл за разглеждане т.нар. Искане за информация във връзка с модернизационния проект за нови бойни машини за пехотата. 
 
Подготвен е бил списък с 5-6 водещи западни компании, като е било решено той да бъде допълнителни разширен с още фирми. 
 
Когато искането бъде доработено и има политическа воля, то ще бъде изпратено на съответните компании, 
 
"Към момента, когато имаме ново правителство и нов парламент,  Сухопътните войски ще бъдат готови с предложения какво искат, колко ще струва”, обясни Запрянов. 
 
Паралелно се подготвя и проекта за купуването на два нови патрулни кораба, за който правителството планира финансиране през следващите години. 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?