Правителството в Триполи категорично отказва да разположи в Либия центрове за мигранти

Файез ел Сарадж заедно с върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини

Министър-председателят на правителството на националното единство на Либия Файез ел Сарадж съобщи, че категорично отказва да разположи в страната си центрове за настаняване на мигранти, както биха желали страните от ЕС, предаде Франс прес.


"Ние сме абсолютно против искането на Европа съвсем официално да настани у нас незаконни мигранти, нежелани в ЕС", заяви той пред германския в. "Билд".


"Нито пък ще правим "сделки" с ЕС и ще се ангажираме с нелегални мигранти срещу пари", добави той в интервюто, дадено в Тунис.


"Много съм изненадан, че вече никой в Европа не желае да приема мигранти, но ни се отправя искане да приемем стотици хиляди такива тук", продължи премиерът. Той прикани европейците да упражнят по-силен натиск по-скоро върху страните, откъдето идват мигранти, а не върху Либия. Там трафикантите реализират солидни печалби, като използват хаоса след войната, свалила режима на полковник Кадафи.


В края на юни страните от ЕС, твърде разединени по въпроса за приемането на мигранти, стигнаха с голям труд до споразумение, в което твърдят, че ще "проучат" създаването на "платформи за дебаркиране" извън общността за мигранти, спасени в морето.


Контурите на този проект обаче все още са много неясни; пораждат се и редица въпроси доколко е съвместим с международното право.


Рабат вече отхвърли идеята за подобни центрове на мароканска територия, също и Албания. Тунис отдавна е против предложението.


Сарадж отхвърли в интервюто обвиненията на испанската неправителствена организация "Проактива оупън армс", че либийската брегова охрана е изоставила тези дни в открито море две жени и момче. Детето и една от жените бяха намерени мъртви от хуманитарните служители, но една от жените по чудо оцеля, напомня АФП.


"Спасяваме всеки ден стотици хора край бреговете на Либия", подчерта той, но изтъкна, че страната се нуждае от финансова и логистична подкрепа, за да действа по-ефикасно в тази насока.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?