Правителството в Триполи се оттегли от преговорите за примирие в Либия

Правителството в Триполи се оттегли от преговорите за примирие в Либия

Международно признатото либийско Правителство на националното съгласие в Триполи обяви, че се оттегля от преговорите за постигане на примирие под егидата на ООН в Женева, съобщи Ройтерс.

Решението на правителството на Файез Сарадж идва след вчерашния обстрел на пристанището в Триполи от силите на бунтовническата Либийска национална армия (ЛНА).

Правителството заявява, че ще отговори на нападението в подходящо време.

При обстрела на пристанището от силите на ЛНА са загинали трима души, а петима са ранени, съобщи телевизия Ал Джазира.

По-рано във вторник ЛНА под командването на Халифа Хафтар обяви, че е унищожила турски кораб в пристанището на Триполи. По-късно обаче говорителят на турския президент Ибрахим Калън каза, че турски кораб не е пострадал при обстрела на пристанището.

Либийската национална петролна корпорация съобщи, че спешно е евакуирала всички петролни танкери от пристанището на Триполи, след като ракета е паднала на метри от танкер със силно запалим втечнен пропан-бутан, който е разтоварвал в порта.

"Днешната атака срещу пристанището на Триполи можеше да доведе до хуманитарна и екологична катастрофа", каза президентът на корпорацията Мустафа Санала. Той допълни, че в града няма действащи складове за горива и последствията от спирането на работата ще бъдат незабавни за училищата, болниците, електроцентралите и другите ключови услуги.

Според силите на правителството ЛНА е изстреляла четири ракети срещу пристанището.

Турция ще подкрепи правителството в Триполи

Турция ще продължи да подкрепя Правителството на националното съгласие на Файез Сарадж в Либия при провал на преговорите за постигане на решение в тази северноафриканска държава. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, говорейки пред свои съпартийци в парламента.

"Европейският съюз няма правомощия да взима каквито и да било решения за Либия. Ако на преговорите не бъдат постигнати резултати, то ние ще подкрепим законното правителство в Триполи да наложи господството си в цялата страна", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?