Без конкурс, но с месец изпитателен срок

Правителството върна шефа на Агенцията за бежанците от първия мандат на ГЕРБ

Въпреки критиките, че е проспал първата миграционна вълна, Казаков ще има нов шанс

Никола Казаков

В очакване на нова бежанска вълна и нови мерки за овладяването ѝ, правителството назначи за председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Никола Казаков, който заемаше поста в предишния кабинет на Бойко Борисов, но бе отстранен при управлението на Пламен Орешарски, след като властта се оказа неподготвена за бежанската криза през 2013 г.

Казаков бе назначен без конкурс по лично предложение на Борисов, който му даде месец "да се сработи с колегите", а ако не, ще внесе "обратно предложение".

Казаков ръководеше агенцията в периода между 2009 и 2013 г., но бе освободен от правителството на Пламен Орешарски. Той, както и кабинетът "Борисов", бяха критикувани, че са проспали очакваната бежанска вълна към България след избухването на гражданската война в Сирия. Бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев го обвини, че не е организирал задоволително работата по настаняването на бежанците и не се е справил с взаимоотношенията с европейските институции.

Казаков обаче отхвърляше всички критики, като се обяви за "бушон" предвид тогавашните проблеми.

В края на 2013 г. прокуратурата започна проверка в агенцията на процедурите за предоставяне статут на бежанец или хуманитарен статут.

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) пък засече нарушения при провеждането на обществените поръчки.

Според доклад на АДФИ проверка на 17 проведени обществени поръчки за над 5.3 млн. лв. е установила нарушения за 261 083 лв.

Работата на уволнения Чирпанлиев се оценяваше положително от неправителствени организации, които обявиха, че има напредък в овладяването на ситуацията под негово ръководство.

Казаков назначен без конкурс, но с изпитателен срок

Назначението на Казаков се прави без обявен конкурс, като според премиера Бойко Борисов такъв не се и налага.

"Не е нужен конкурс", заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Сега" за назначението на Казаков. Той не знаел, че има нарушения, когато Казаков бе шеф на ДАБ в предишното му правителство.

При обявяването на назначението на Казаков Борисов обаче е дал указание на ресорния вицепремиер Меглена Кунева да му предаде, че има един месец толеранс, стана ясно от стенограмата на правителственото заседание.

Липсата на конкурс не противоречи на закона, но не и на обещанията на вицепремиера Меглена Кунева назначаването на управленски кадри в по-ниските етажи на властта вече да става на състезателен принцип.

"Ако в рамките на този месец не се сработи добре с колегите, ще внеса обратно предложение, тъй като не можем да държим агенцията без човек в момента. Това е бившият директор на агенцията, мисля, че за такова време може да се справи. Така че, госпожа Кунева, след това ще искам Вашето мнение", посочва Борисов.

Премиерът блокирал предложението на Кунева

Според вестник "Капитал" Меглена Кунева е направила опит да наложи за титуляр Стамен Янев от нейната партия "България на гражданите", който по-рано бе неуспешно лансиран за областен управител на София, но премиерът Бойко Борисов е спрял назначението.

Казаков поема поста в очакване на нова бежанска вълна към България със затоплянето на времето. Освен това е възможно и страни членки на Европейския съюз да върнат към България хора, които са регистрирани или получили статут у нас, но след това са заминали на Запад и са засечени от местните власти.

Очаква се правителството до две седмици да представи план за овладяването на ситуацията, като за целта две работни групи с представители на различни министерства ще търсят възможните решения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?