Правителството въвежда "мандат без край" за управата на КЗК

Комисията се прочу със спорните си решения по ключови сделки

Правителството въвежда "мандат без край" за управата на КЗК

Кабинетът "Борисов" одобри в сряда поправки, даващи "мандат без край" на Комисията за защита на конкуренцията. Управата на ведомството вече ще може директно да получи втори мандат, привилегия, която е забранена от действащия закон. На сайта си КЗК вече призна, че законопроектът за промени в Закона за защита на конкуренцията е разработен от самата комисия с цел привеждане на националното законодателство в съответствие с нормите на евродирективата за нелоялните търговски практики.

Власт без край

Спорният проект нашумя в публичното пространство в дните около Коледа. Антимонополната комисия се състои от седем души - председател, заместник-председател и петима членове, които се избират и освобождават от Народното събрание за срок 5 години. След одобрените в сряда промени срокът от 5 години става на 7, а "не могат да бъдат преизбирани веднага за още един мандат" се заличава. Т.е. управата може да си гарантира поне още един мандат.

Ведомството се ръководи от Юлия Ненкова, майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. В последните месеци комисията нашумя със спорни решения. В последните месеци скоростно одобри придобиването на Нова Броудкастинг груп и на вестниците на Пеевски от собственика на Виваком - "Юнайтед груп". Преди това спря абсолютно същата сделка - придобиването на Нова тв от собственика на "Теленор" Петр Келнер с мотив господстващо положение, което може да бъде засилено. Месеци след това разреши Нова тв да бъде придобита от медийната група, притежание на фирмата "Адванс Медия" на братя Домусчиеви.

Обрати течаха и по придобиването на ЧЕЗ от Еврохолд, което финално антимонополната комисия одобри през ноември миналата година. Точно година преди това обаче КЗК не позволи на застрахователния холдинг да купи енергийния бизнес на ЧЕЗ в България с мотива, че заради непредлагана от него полица може да придобие господстващо положение на енергийния пазар. През юли 2020 г. обаче Административният съд София отхвърли постановената от КЗК забрана заради допуснати груби нарушения и принуди антимонополния орган да се произнесе наново. Този път решението бе положително.

Мегаправомощия за претърсване на домове

Правителството одобри и други спорните промени. Занапред, при съмнения за нелоялни практики, КЗК ще може да разпитва служители на разследвани компании, да ги проверява, да изземва информация от компютри, телефони и документи не само на работното им място, но и в домовете им, като при необходимост ще може да ползва съдействие от полицията. КЗК ще може да изземва в краен случай дори компютри и телефони на служителите с цел извличане на информация.

"Комисията може да извършва проверки в помещения, превозни средства и други обекти, различни от посочените, включително в домовете на всеки представител или член на управителните органи или на персонала на предприятия или на сдружения на предприятия, или на купувачи на селскостопански и хранителни продукти в случай на основателни съмнения, че документи или други записи, които са свързани със стопанската дейност и с предмета на проверката, се съхраняват там"., казва спорната норма.

Законопроектът въвежда и солени глоби за санкциониране на нелоялни търговски практики в размер до 5 на сто от всички приходи от продажби на предприятието-нарушител за предходната финансова година. В момента глобата за установен картел или друго съглашение е до 10% от оборота на изловените компании за предходната финансова година.

Законопроектът забранява още "ексклузивни доставки на храни", т.е. даден доставчик да работи само с една конкретна верига и да не доставя за друга за конкретен период от време. В момента част от хипермаркетите имат такива договори особено с фирми, които произвеждат стоките под собствените марки на веригите.

Сдружението за модерна търговия алармира преди дни, че всички тези промени ще доведат до смущения в търговията и ще повишат цените на стоките в магазините.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?