Правителството вдига заплатите на учителите през следващата година

Военни и полицаи могат да получат 12% ръст на заплатите, но ако се откажат от привилегиите

Сн. БГНЕС

Заплатите на учителите ще бъдат увеличени от другата година, но все още не се знае дали това ще стане в силовите сектори.  Това съобщи вицепремиерът и финансов минисър Симеон Дянков в понеделник.

Вече е взето решение да бъдат увеличени заплатите на учителите, като според изчисленията на финансовото министерство за тази цел ще бъдат отделени допълнително 70-80 милиона лева.

"Увеличение определено ще има, но аз бих предпочел и това е работа на образователното министерство, да предложи точно по какъв начин да стане това, за да не е с уравниловката по 30 лева на всички", каза Дянков, цитиран от БТА.

По-рано министърът на образованието Сергей Игнатов също анонсира по-високи заплати за следващата година.

Дянков обаче е много по-скептичен за ръст на доходите на военни и полицаи през следващата изборна година. Той повтори , че това може да стане само, ако те се откажат от допълнителните преференции , които ползват , като повече почивни дни и до 20 заплати, които получават при пенсиониране.

Ако те се откажат от тези привилегии, средно при Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната и Държавната агенция "Национална сигурност" /ДАНС/ може да има увеличение на заплатите  до 12 процента.

По думите му тази сутрин е изпратено писмо до администрациите с това предложение.

Някои от синдикатите поискаха увеличение на заплатите в МВР с 25 на сто, но това няма да стане със сигурност, допълни министърът.

Малко вероятно е военните и полицаите да се откажат от привилегиите си, които те защитават като социални компенсации за тежката им работа. Тази теза се поддържа и от ресорните министри Цветан Цветанов и Аню Ангелов. 

Споделяне

Още по темата

Още от България