Правителството вдигна винетката за чуждите камиони, за българи остава същата

Правителството вдигна винетката за чуждите камиони, за българи остава същата

Правителството реши да вдигне цената на годишните винетки за чуждите превозвачи заради техническа грешка. На редовното заседание в четвъртък финансовото министерство ще внесе корекция в тарифа 12 за таксите, които се плащат за пътуване по републиканските шосета, съобщиха във вторник от правителствената пресслужба.

Според приетата от правителството тарифа за винетните такси цената на годишната винетка за големите камиони е 950 лв., а за същия клас превозни средства с чуждестранна регистрация е 435 евро. При така приетата тарифа се оказа, че чуждите превозвачи ще плащат за ползване на българските шосета с около 80 лв. по-малко. Грешката била в цената на винетката за чуждите превозвачи и вместо 435 евро в поправения вариант тя вече е 485 евро.

В края на миналата седмица обаче от Съюза на организациите в автомобилния транспорт (СОАТ) съобщиха, че са се договорили с транспортното министерство годишният винетен стикер да е 850 лв. и поискаха от кабинета да намали таксата със 100 лв.

Окончателното решение на правителството е да увеличи годишния винетен стикер за чужденците на 485 евро и да запази цената за българските превозвачи. С промените на практика се изравняват сумите за ползване на републиканската мрежа у нас.

Емил Буюклиев, главен секретар на Съюза на автомобилния транспорт у нас, съобщи, че е изненадан от правителственото решение, защото от последните разговори е останал с убеждението, че цената на годишната винетка за българските превозвачи ще бъде намалена. Той уточни, че от съюза няма да приемат лесно увеличението на винетките и предвиди сериозни брожения сред автомобилните фирми. 

Споделяне

Още от Бизнес