Правителството взе външен дълг за 5 млрд. лв.

Правителството взе външен дълг за 5 млрд. лв.

Министерството на финансите пласира на международните пазари във вторник две емисии облигации с общ обем 2.5 млрд. евро (почти 5 млрд. лв.), съобщи "Капитал". Те са с матуритет 10 и 30-години.

Емисията се очакваше още през месец май, но се отложи заради по-неблагоприятните икономически условия покрай пандемията и подготовката за българското членство в предверието на еврозоната ERMII и Банковия съюз.

Първоначално финансовото министерство планираше да емитира 2 млрд. евро, но заради силното търсене е взето решение да бъдат продадени по 1.25 млрд. евро от всяка емисия, съобщи "Капитал". До момента от финансовото министерство не дават никаква информация за дълга.

Постигната доходност е 0.40% за 10-годишните книжа и 1.48% за 30-годишните, което се определя като много изгодни нива.

Новият дълг се приема по-скоро като буфер, тъй като по данни от края на юли България разполага с фискален резерв от над 10 млрд. лв. Освен това Еврокомисията одобри страната за изгоден заем от 1 млрд. лв. по новата програма за запазване на заетостта SURE.

В същото време обаче актуализираният през тази година бюджет е със заложен дефицит от 3.5 млрд. лв., които трябва да се финансират. В края на август обаче в бюджета все още има излишък в размер на над 1.5 млрд. лв., изцяло заради забавени разходи.

По последни данни публичният дълг на България е в размер на 24.5 млрд. лв., което е 20.7% от БВП при допустим таван според маастрихтските критерии от 60%.

За последно България излезе на международните пазари през 2016 г., когато успешно бласира също 2 млрд. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес