Правителството задължава "Булгаргаз" да пусне газ за парното в Шумен

Министерският съвет ще задължи "Булгаргаз" да пусне газ към "Топлофикация Шумен". Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след среща на премиера Бойко Борисов с кмета на Шумен Красимир Костов и главния изпълнителен директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

Министърът обясни, че правителството ще подкрепи шуменската община "в сегашната ситуация, с оглед на кризисната обстановка в община Шумен, застудяването на времето и грипната епидемия".

Топлофикацията в Шумен от години влошава резултатите си - от 6000 абонати през 2006 година сега те са 3000, а задълженията ѝ са нараснали до 12 млн. лв. Дружеството е имало погасителен план за разсрочване на задълженията си към "Булгаргаз". Ситуацията не изглежда по-обещаваща, защото фирмата няма пари. Няма и инвеститорски интерес към топлофикацията. Сега се работи по вариант за публично частно партньорство за топлофикацията, който е от пролетта, каза министър Трайков. Вариантът обаче бил оставен без последствия от неговия предшественик.

Трайчо Трайков определи задължаването на "Булгаргаз" да пусне газа като "нехарактерно действие в кризисна ситуация" и призова шуменските клиенти на "Топлофикация" да си плащат сметките.

"Аз ще искам от г-н Гогов да се сключи нов погасителен план на дружеството", каза Трайков. "Мисля, че можем да дадем този кредит на доверие", отговори шефът на "Булгаргаз".

Той съобщи, че ситуацията е подобна и в "Топлофикация Враца". "Всяка една топлофикация по обем на потребление е различна. Картината във Враца е същата има доста голям ръст на заболеваемост и ние се съгласихме да пуснем газа, ако те сведат размера на просрочените си задължения към нас на нивото на задълженията в началото на миналия отоплителен сезон", каза Гогов.

По думите на шуменския кмет, ако утре синьото гориво тръгне към топлофикационното дружество, в събота отоплението може да бъде пуснато.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?