Правителството задейства и покупката на бронирани машини и кораби

Правителството задейства и покупката на бронирани машини и кораби

В деня, в който парламентът ратифицира сделката за F-16, военното министерство съобщи, че придвижва напред и проекта за купуването на нови бронирани машини за Сухопътните войски.

Така МО отговаря на критиките на БСП, че заради скъпите изтребители ще забави другите два големи армейски проекта – за бронираните машини и корабите.

"Най-късно до 20 декември 2019 г. трябва да приключи работата на Междуведомствената работна група за избор на доставчик на бронираните машини", съобщиха от МО.

Въпреки съобщението от МО, проектът се движи със значително закъснение, на няколко пъти бяха измествани крайните срокове и няма гаранция, че това пак няма да се случи.

Както се и очакваше, МО ще иска оферти (Request for Proposal) от четири компании - ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария).

Проектът се движи много бавно заради споровете около търсените технически характеристики на машините, които предопределят избора на доставчик. Допълнителни затруднения създаде изискването в проекта да бъде включен и българският бизнес.

Правителството очаква предлаганите машини да се произвеждат или поне част от тях да се сглобяват в България с участието на български компании.

Финансовият "таван" на проекта е 1.464 млрд. с ДДС. МО иска да ги изплати разсрочено за около десет години, но договарянето на подобна финансова схема няма да е лесно.

В петък премиерът Бойко Борисов съобщи, че до края на годината очаква да бъде завършен и проекта за придобиването на два нови патрулни кораба за около 1 млрд. лева с ДДС.

МО вече получи оферти от три компании и би трябвало да ги е оценило, но няма публична информация. 

В бюджета за тази година бяха заложени близо 300 млн. лева за плащането на първите вноски по двата проекта, но заради изтребителите средствата бяха пренасочени.

Правителството твърди обаче, че проектите няма да се забавят. Ако договорите бъдат подписани до края на годината, плащанията ще започнат от следващата.  

Споделяне

Още по темата

Още от България